Ίσως η πλέον αισιόδοξη είδηση της ημέρας έρχεται από τον Ευαγγελισμό. Την ώρα που τα νέα κρούσματα βρίσκονταν σταθερά πάνω από 7.000 (7.105 για την ακρίβεια), τη στιγμή μάλιστα που οι θάνατοι ξεπέρασαν χθες τους 70 και ο δείκτης θετικότητας έφθασε στο 2%. στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού σημειώθηκαν χαμόγελα. Ενας παππούς ετών 93 αποσωληνώθηκε και βεβαίως το γιόρτασε με τον τρόπο του. Είχε εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, εξηγεί η καθηγήτρια και υπεύθυνη των ΜΕΘ Αναστασία Κοτανίδου και τα κατάφερε να κερδίσει τη μάχη. Ουδείς γνωρίζει τι θα γινόταν εάν ο παππούς δεν είχε εμβολιασθεί. Ενώ την ίδια ώρα πολύ πιο νέοι ασθενείς χαροπαλεύουν στην καταστολή και στους αναπνευστήρες επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Και το σημαντικότερο; Αρνούνταν έως την τελευταία στιγμή να διασωληνωθούν. Να ξέρετε ότι στις ΜΕΘ δεν υπάρχουν πολλοί εμβολιασμένοι.

***

Τι θα γίνει με τα μονοκλωνικά

Η δεύτερη καλή είδηση είναι ότι έφθασαν στην Ελλάδα τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ζητήσαμε 2.000 και μας έδωσαν 2.000, αλλά με αυστηρό, αυσηρότατο μπορώ να πω πρωτόκολλο. Θα χορηγούνται μόνον από τα νοσοκομεία σε ασθενείς που έχουν νοσήσει, κυρίως στους ανοσοκασταλμένους. Το θέμα όμως είναι άλλο, όπως επισημάνουν οι ειδικοί. Πόσο δοκιμασμένα όμως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα; Ενώ το εμβόλιο μπορεί να σου δώσει προστασία έως και 93% από τον ιό.

***

Την τρίτη δόση των πολιτικών

Ας επανέλθω στον Ευαγγελισμό και να σημειώσω ότι με τις απαισιόδοξες προβλέψεις για χιλιάδες κρούσματα έως τα Χριστούγεννα και με την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, άρχισαν να καταφθάνουν οι πολιτικοί για την τρίτη δόση. Χθες έκανε την τρίτη δόση ο Γιώργος Παπανδρέου. Προηγήθηκαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Παναγιώτης Πικραμένος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Επρόκειτο να το κάνει και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής πλην όμως νόσησε και θα περιμένει τώρα περίπου 5 μήνες για την τρίτη δόση ανάλογα με τα αντισώματα που θα έχει. Τέλος δεν μπορώ παρά να μην σημειώσω την προσέλευση για πρώτη δόση νεαρών. Ενας εξ αυτών μάλιστα έλεγε ότι «κάνω το εμβόλιο όχι τόσο από φόβο να μη νοσήσω αλλά για να έχω ελευθέρας στα μπαράκια». Το έκανε το εμβόλιο χαμογελαστός αφήνοντας ωστόσο τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αδιάφορους γιατί το έκανε. Γεγονός είναι ότι το έκανε.

***

Μια νύχτα στο Μαξίμου με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό

Μετά το «θερμό επεισόδιο» που σημειώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκου Μητσοτάκη και την Ολλανδή δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του Μάρκ Ρούτε και όταν τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει ο Πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο μέσα στο πρωθυπουργικό μέγαρο στον Ολλανδό φιλοξενούμενό του. Σε αυτό παρακάθισαν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Ελένη Σουρανή, ο διευθυντής του Οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η σύμβουλος επί διπλωματικών θεμάτων Άννα- Μαρία Μπούρα. Η νύχτα κυλούσε ήρεμα, δεν έγινε καμία κουβέντα για όσα συνέβησαν νωρίτερα μπροστά στο τζάκι στη συνέντευξη τύπου και το πρώτο θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Μητσοτάκη και Ρούτε ήταν ο γάμος των ομόφυλων με τον κ. Ρούτε να λέει πόσο συγκινημένος ήταν όταν νομοθέτησε τον γάμο που τόσοι άγνωστοι τον πλησιάζουν και του λένε πως άλλαξε η ζωή τους. Το δείπνο διήρκησε περισσότερο από 1,5 ώρα και σε αυτό έγινε εκτενής συζήτηση για το προσφυγικό, αλλά και για την οικονομία, με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό να συγχαίρει για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και να ρωτά τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του για τα Βαλκάνια, κυρίως για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας (που είχε επισκεφθεί προσφάτως ο κ. Βαρβιτσιώτης), αλλά και για την Τουρκία. Τι έφαγαν;

***

Σούπα αβγολέμονο και γιουβέτσι

Ήδη στην Αθήνα έπιασε κρύο και ο Πρωθυπουργός στο δείπνο μέσα στο Μαξίμου πρόσφερε για αρχή μια αχνιστή σούπα αβγολέμονο (με αβγά ελευθέρας βοσκής- όπως έγραφε στο σχετικό μενού). Ακολούθησε μια λαχταριστή σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλο, ενώ κύριο πιάτο προσφέρθηκε (με μοσχάρι τσιγαρισμένο με ούζο) γιουβέτσι και για επιδόρπιο (πριν από τον καφέ) γλυκό κυδώνι και ανθότυρο από την Κρήτη. Ο Ολλανδός ενθουσιάστηκε με την σπανακόπιτα και με το κρητικό ανθότυρο. Έτσι αρχίζει σιγά-σιγά και εγκαταλείπεται από τα επίσημα δείπνα η κλασική σφυρίδα με τα βραστά χόρτα. Και αυτό δεν το κάνει μόνον ο Πρωθυπουργός, αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που κάθε φορά που έχει επίσημο δείπνο καλεί και έναν διαφορετικό σεφ να το ετοιμάσει.

***

Η σπανακόπιτα (ξανά) μπήκε στην πολιτική

Οι πιο παρατηρητικοί σίγουρα θα το πρόσεξαν ότι η σπανακόπιτα (ξανά) μπαίνει στην πολιτική σκηνή. Οχι όμως η οποιαδήποτε σπανακόπιτα, αλλά η σπιτική, η χειροποίητη και κρητική. Σπανακόπιτα πρόσφερε ο Πρωθυπουργός στην Μέρκελ στο δείπνο που της παρέθεσε στο Μέγαρο Μσξίμου και μάλιστα στην κρητική της έκδοση με πράσο. Σπανακόπιτα πρόσφερε και στον Ολλανδό Πρωθυπουργό πάλι με την κρητική συνταγή της. Η σπανακόπιτα είχε πρωτοεμφανιστεί στην πολιτική σκηνή αμέσως μετά την μεταπολίτευση όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν φαν αυτής της ελληνικότατης πίτας. Ουδείς γνωρίζει πως βγήκε αυτή η φήμη, αλλά όπου πήγαινε ο Καραμανλής νάσου και εμφανιζόταν η σπανακόπιτα, τόσο πολύ που δε κάποια στιγμή ο ίδιος διεμήνυσε να την αποσύρουν. Ωστόσο στο δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν, εμφανίστηκε πάλι η σπανακόπιτά με τον Γάλλο Πρόεδρος να μην μένει μόνον στο ένα κομμάτι.

***

Ο κορωνοϊός αναβάλει επίσημη επίσκεψη

Ακυρώθηκε (ή αναβλήθηκε δεν έχει και τόση σημασία) η επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Αυστρία λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Οχι τόσο στην χώρα μας όσο στην Αυστρία. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Πρόεδρος της Αυστρίας Alexander Van Der Bellen πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία και ανέβαλε την επίσκεψη γιατί δεν μπορούσε να αναλάβει το βάρος των χιλιάδων κρουσμάτων στην χώρα του. Μόνον στην Βιέννη τα κρούσμστα ξεπερνούσαν χθες τις 8.000 και εάν λάβει κανείς υπόψη και τα 7.000 κρούσματα στην Ελλάδα, τότε καταλαβαίνετε γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη. Την Πρόεδρο θα συνόδευε στην Αυστρία ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης

***

Η Ολυμπία όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια

Το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας εγκαινίασε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω περιήγησης στην ψηφιακή μορφή του ιστορικού χώρου σε υπολογιστή, καθώς και μέσω της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών. Αλλά πως προήλθε η ιδέα; Ξεκίνησε, όπως ο Πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2020, στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Εκεί, σε συζήτηση με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, «έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκ: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά».

***

Η Βουλή και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σας έγραφα χθες ότι μόνον σε δύο περιπτώσεις κλειστού χώρου δεν απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού: Στις εκκλησίες και στη Βουλή των Ελλήνων. Στις εκκλησίες έγιναν εκκλήσεις για προσκόμιση τεστ, στη Βουλή όμως; Μετά το δημοσίευμα της στήλης ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης έδωσε εντολή να γίνεται έλεγχος σε πιστοποιητικά εμβολιασμού (ή σε πιστοποιητικό νόσησης) γιατί ουδείς θέλει η Βουλή να εξαιρείται. Τον έλεγχο θα διεξάγουν οι αστυνομικοί της Βουλής, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούν να ελέγξουν για παράδειγμα αρχηγό κόμματος, τον Κυριάκο Βελόπουλο που αρνείται να εμβολιαστεί. Να σημειώσω ότι προσφάτως στη Βουλή βρέθηκαν 8 κρούσματα και χθες σχηματίστηκε ουρά έξω από το ιατρείο για μοριακό τεστ. Πάντως το πρώτο τεστ για την επίδειξη πιστοποιητικού (και ταυτότητας) θα γίνει την Παρασκευή στη συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Εκεί θα φανεί και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

***

Η Ντόρα το εμβόλιο και η… κατσαρίδα

Η πρόταση του Νίκου Φίλη να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και αν ενεργοποιείται ξανά όταν θα γίνεται η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είχε αντιμετωπιστεί θετικά από την κυβέρνηση με τη Ντόρα Μπακογιάννη να του απευθύνει πρόσκληση για… κοινή εκστρατεία. Έτσι, το πρωί της Τετάρτης εμφανίστηκαν και οι δυο στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, κάνοντας γνωστό αυτό το κοινό μέτωπο. Η Ντόρα Μπακογιάννη, θέλησε να κάνει και λίγο… χιούμορ για να ξεκαθαρίσει πως καταλαβαίνει το φόβο που μπορεί να αισθάνεται κάποιος. «Κι εγώ όταν βλέπω κατσαρίδα, φωνάζω “Ισίδωρε”» είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης ότι στα Χανιά έδωσε αγώνα για να πείσει κάποιους και μετά την ευχαριστούσαν. Οι δυο βουλευτές τόνισαν πως ακόμη και έναν άνθρωπο αν πείσουν, με τις παρεμβάσεις και τις κοινές εμφανίσεις τους, θα υπάρχει όφελος,

***

Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Φαραντούρης

Ο Νικόλας Φαραντούρης μαζί με άλλα στελέχη αποτελούν το νέο thinktank του Αλέξη Τσίπρα. Μια ομάδα νέων τεχνοκρατών για τους οποίους όμως δεν έγινε καμία συζήτηση για αυτούς στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και συνεπώς ο Πάνος Σκουρλέτης δεν διαφώνησε με κανέναν. Ίσα- ίσα με τον κ. Φαραντούρη είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν. Να σημειώσω ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε συζήτηση για τους αριστίνδην συνέδρους και μόνον.

***

Το εκλογοδικείο

Και επίσημα πλέον, με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, ο πολιτευτής της «Νέας Δημοκρατίας» Παναγιώτης Κοκκόρης ορίζεται πρώτος αναπληρωματικός βουλευτής της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη, καθώς έγινε δεκτή η ένσταση, που είχε υποβάλλει, κατά της εκλογής του συνυποψηφίου του Νίκου Ταχιάου. Η απόφαση του Εκλογοδικείου είχε εκδοθεί από τις 13 Μαΐου, αλλά επίσημα, δημοσιεύτηκε τώρα, πέντε μήνες μετά!

***

Το Flying Fox και ο Μπέζος

Και ξαφνικά το «Flying Fox», το πολυτελές (και πανάκριβο) σκάφος- πλωτό παλάτι, μήκος 136 μέτρων- του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος εμφανίστηκε στα παράλια της Κύπρου, όπου αγκυροβόλησε για λίγες ώρες. Προερχόταν από την Τουρκία, εκεί όπου βρισκόταν ο ιδιοκτήτης του, η περιουσία του οποίου ανέρχεται, σύμφωνα με το Forbes στα 205.8 δισεκατομμύρια δολάρια