Το ενδιαφέρον των ξένων για να επενδύσουν στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι κάτι παραπάνω από έντονο, αλλά όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί και τραπεζικοί κύκλοι δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα. Κοινή συνισταμένη όλων των επενδυτικών επιλογών είναι το «φθηνό» χρήμα με τα χαμηλά επιτόκια που επιτρέπει στα funds και στις επιχειρήσεις να αντλούν κεφάλαια και να υλοποιούν απρόσκοπτα τα επενδυτικά τους σχέδια.

Ποιος θα το περίμενε όταν το 2014 η Viohalco μετέφερε την έδρα της στο Βέλγιο για να μειώσει το country risk και να εξασφαλίσει ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού ότι θα ερχόταν το έτος 2021 μια θυγατρική της, η Elvalhalcor, να εκδώσει ομόλογο στην Ελλάδα, το οποίο θα διαπραγματεύεται στην αγορά σταθερού εισοδήματος του Χρηματιστηρίου! Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη (αν και παροδικές) έχουν σημάνει συναγερμό και πληθαίνουν οι φωνές (κυρίως από τον ευρωπαϊκό Βορρά) για αύξηση του κόστους χρήματος.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά επιτόκια και να επισπεύσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα. Παράλληλα, η διαφαινόμενη ανάπτυξη της οικονομίας επαναφέρει στο προσκήνιο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τις 800.000 επιχειρήσεις είναι αδύνατον να είναι μόνο οι 40.000 αξιόχρεες – τόσα είναι τα αιτήματα για δάνεια που ικανοποιήθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό οι ξένοι που ενδιαφέρονται για την Attica Bank έχουν ως μακροπρόθεσμο στόχο να την καταστήσουν τράπεζα των μικρομεσαίων (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. Β7) ενώ και η BC Partners, το αγγλικό private equity fund που πρόσφατα εξαγόρασε στην Ελλάδα Forthnet και Wind, έστησε το BC Partners GR Investment LP («BCPGR»), ένα ειδικό fund με στόχο την επένδυση και υποστήριξη ταχέως αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.