Στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το 4ο κύμα κοροναϊού ετοιμάζεται να προχωρήσει  η κυβέρνηση, δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στα όριά του, με την κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να είναι απελπιστική, καθώς οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας είναι γεμάτες, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν σε απλούς θαλάμους, μέχρι να βρεθεί μια θέση στην εντατική.

Το είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για την επιστράτευση των γιατρών το έδωσε χθες Τρίτη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός αφού ανέφερε ότι: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο Σύστημα Υγείας εκεί που σήμερα ακόμα έχουμε ελλείψεις». πρόσθεσε ότι: «Εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα, παρά αργότερα, έτσι ώστε τα όποια κενά αυτή τη στιγμή διαπιστώνονται να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες ειδικότητες: Αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδεχομένως και παθολόγοι.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Στα όριά τους πολλά νοσοκομεία στη χώρα – «Μάχη» στις ΜΕΘ

Αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και μετά στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ , η επιστράτευση θα ξεκινήσει πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά στη Θεσσαλία και όπου υπάρχουν επιβαρυμένες περιοχές -κατά συνέπεια και πίεση στα νοσοκομεία.

Το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς υπάρχουν και γιατροί που είναι σε αναστολή και δεν δύναται να επιστρέψουν στην εργασία τους.

«Πέρυσι είχαμε την ελπίδα ότι θα βγει το εμβόλιο. Φέτος δεν υπάρχει ελπίδα»

Τα όσα διαδραματίζονται στο ΓΝΘ «Παπανικολάου», προσπάθησε να περιγράψει η πνευμονολόγος- εντατικολόγος, συντονίστρια διευθύντρια Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Μηλίτσα Μπιτζάνη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fme 107,1.

«Είμαστε πάνω από το 100% στη ΜΕΘ. Νοσηλεύουμε πλέον τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένους εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας: κάποιους σε αίθουσα χειρουργείου και άλλους ακόμη και στην ίδια την απλή κλινική covid», είπε χαρακτηριστικά η πνευμονολόγος- εντατικολόγος και πρόσθεσε: «Να γίνει ξεκάθαρο ότι μένουν εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχει πουθενά κλίνη για να μεταφερθούν (σ.σ. όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ). Δεν υπάρχουν κενές κλίνες σε άλλα νοσοκομεία ούτε της Θεσσαλονίκης, ούτε της περιφέρειας». Αν χρειαστεί, πρόσθεσε η ίδια, κάποια περιστατικά θα διακομιστούν στη Λαμία ή και στην Αθήνα!

Επίσης η κυρία Μπιτζάνη χτύπησε το «καμπανάκι» όσον αφορά στις αντοχές του ΕΣΥ τονίζοντας πως «είμαστε στα όρια του να φτάσουμε στον περσινό Νοέμβριο».

Και συγκλονίζει με την απάντησή της για τις αντοχές των υγειονομικών. «Το προσωπικό έχει ξεπεράσει τις αντοχές του πάρα πολλές φορές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο. Πέρυσι, όμως, είχαμε την ελπίδα ότι θα βγει το εμβόλιο. Φέτος δεν υπάρχει ελπίδα. Η ελπίδα είναι στα χέρια των συμπολιτών μας που δεν δείχνουν υπευθυνότητα».

Το ίδιο σκηνικό με πέρσι

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι και και πέρυσι τον Νοέμβριο η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, καθώς δεν είχε ανταποκριθεί επαρκής αριθμός στην έκκληση για συνδρομή στο ΕΣΥ με τον τότε υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια να προχωρά στην επιστράτευση 206 γιατρών από ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ρεκόρ κρουσμάτων

Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίστηκε και την Τρίτη 9 Νοεμβρίου η έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού, με την Ελλάδα να σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ και τις μολύνσεις να ξεπερνούν για πρώτη φορά τις 8.000 και να βρίσκονται μια ανάσα από τις 9.000.

Συγκεκριμένα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.613 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον φονικό ιό.

Και το χειρότερο: Από τα 8.613 κρούσματα της Τρίτη, πάνω από 2.000 εντοπίστηκαν σε παιδιά έως 17 ετών!

Δυσοίωνες προβλέψεις για τα κρούσματα κοροναϊού σε παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, είχε αναφερθεί στα παιδιά και εξήγησε γιατί πρέπει να επαναφέρουμε τα μέτρα προστασίας.

Όπως εξήγησε η κυρία Λινού, μιλώντας στον Real FM, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, ενώ προσέθεσε ότι τα παιδιά κάτω των 12 είναι όλα ανεμβολίαστα και επέστησε την προσοχή στα μέτρα ατομικής προστασίας, λέγοντας ότι πρέπει να τα επαναφέρουμε, γιατί «τα έχουμε παραμελήσει λόγω των εμβολιασμών».

Και υπογράμμισε: «Μάσκα όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Προσπάθεια να μην μεταδοθεί στα παιδιά, που θα το φέρουν στο σπίτι και μέτρα εκεί όπου υπάρχει μαζική συρροή ανθρώπων, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, με αύξηση της τηλεργασίας, αλλά και αύξηση της ιχνηλάτισης».

Και το χειρότερο, με βάση υπολογισμούς που έχει κάνει η ίδια, όπως δήλωσε, «δυστυχώς, μπορεί να έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων μεταξύ των παιδιών. Ήδη, αν μετρήσουμε πόσα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι φοβιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όταν λέω διψήφιο αριθμό, μπορεί να είναι 12, 15 ή μεγαλύτερο, αλλά είναι φρικτό αν συμβεί».

Προβλέψεις σοκ για τον Δεκέμβριο

Τρόμο προκαλούν τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ειδικά για τις διασωληνώσεις και τους θανάτους από κοροναϊό.

Ο καθηγητής, με βάση τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, εκτίμησε πως δεν αποκλείεται στα μέσα Δεκεμβρίου να φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους και τους 100 νεκρούς ημερησίως.

Ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι υπάρχει ένα διάστημα 8-10 ημερών από την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, οπότε κατεγράφησαν 8.613 νέα κρούσματα, μετά το οποίο εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί επιβράδυνση στην αυξητική πορεία.

«Έως τότε, θα βλέπουμε γρήγορη αύξηση» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι θετικό ότι υπάρχει η συνειδητοποίηση από τον κόσμο. Αυτή η κίνηση που γίνεται τώρα, θα έχει αποτελέσματα από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά».

Εκκλήσεις για εμβολιασμό

Οι ειδικοί συνεχίζουν να κάνουν εκκλήσεις για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Άλλωστε, το ποσοστό του 63% περίπου που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή δεν είναι ικανό για να πούμε ότι η χώρα διαθέτει τείχος ανοσίας απέναντι στον κοροναϊό. Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σύμφωνα με την επίσημη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διαφορά είναι χαοτική και αποκαλυπτική για το πόσο προστατεύουν τα εμβόλια για να μη νοσήσει κανείς σοβαρά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι άτρωτος. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι κάτι που χρειάζεται να το ακολουθούμε όλοι.

Να σημειώσουμε ότι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, , είχε τονίσει ότι: «Με βάση τους διασωληνωμένους από 100 χιλιάδες εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος και προκύπτει ένας διασωληνωμένος για κάθε 9.000 ανεμβολίαστους».