Το γύρο του κόσμου κάνει το φραστικό επεισόδιο στο μέγαρο Μαξίμου όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε έντονα στην προβοκατόρικη ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – Ολόκληρη η ένταση με την ολλανδή δημοσιογράφο – Δείτε το βίντεο

Συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε οργισμένα όταν η δημοσιογράφος τον κατηγόρησε για «κατάχρηση ναρκισισμού» και συνέχισε λέγοντας πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερασπίζεται την μεταναστευτική πολιτική σε έντονη ανταλλαγή απόψεων με δημοσιογράφο».

Στην συνέχεια, γράφει το Reuters πως ο «Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο ανήλθε στην εξουσία το 2019, υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό αποκαλώντας την “αυστηρή αλλά δίκαιη” και είπε ότι η Ελλάδα διασώζει εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα από το 2015».

Άλλο Μέσο το οποίο αναφέρθηκε στο περιστατικό ήταν το Bloomberg λέγοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέσπασε για τους πρόσφυγες σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τσακώθηκε δημοσίως σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για τη μεταναστευτική του πολιτική και τις συνθήκες σε προσφυγικό καταυλισμό στη Σάμο. Δίπλα στον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε ο Μητσοτάκης έχασε την ψυχραιμία του, όταν ένα άτομο, που δήλωσε δημοσιογράφος Ολλανδικών ΜΜΕ, τον κατηγόρησε ότι “ψεύδεται” αναφορικά με αυτό που συμβαίνει σε παράνομους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, συχνά μέσω της Τουρκίας. O συνήθως γλυκομίλητος Μητσοτάκης ήταν εμφανώς θυμωμένος και έδωσε μια μακρά απάντηση, που γινόταν ολοένα και πιο οργισμένη», μεταδίδει το πρακτορείο.

«Τα σχόλια του έρχονται σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει και πάλι μια πιθανή προσφυγική κρίση στα ανατολικά σύνορά της μετά τη χαοτική αποχώρηση των Νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγφανιστάν. Πολωνοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα τη Δευτέρα για να εμποδίσουν άτομα που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα μέσω της Λευκορωρίας».

Όμως και η Deutsche Welle μετέδωσε το τι συνέβη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός λογομαχεί με ρεπόρτερ για το μεταναστευτικό».

Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, «είπε ότι ο Έλληνας ηγέτης “ψεύδεται” για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών». Από πλευράς του ο πρωθυπουργός όπως γράφει η DW, απάντησε «κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς. Σέβομαι απόλυτα αυτή την κουλτούρα. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό. Δεν θα δεχτώ να εκτοξεύετε κατηγορίες και εκφράσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία».

Η Μπέουχελ τότε χαρακτήρισε «τρομακτικές» τις συνθήκες για τους μετανάστες στην Ελλάδα με τον Μητσοτάκη να λέει ότι η κυβέρνησή του θα επιμείνει στην «αυστηρή αλλά δίκαιη» πολιτική ασύλου. Καταλήγοντας το δημοσίευμα γράφει: «Η Ελλάδα είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου μεταναστών στην ΕΕ. Ο Μητσοτάκης (..) έχει εκφράσει στο παρελθόν την απογοήτευσή του που άλλες χώρες της ΕΕ δεν μοιράζονται το βάρος της φιλοξενίας αιτούντων άσυλο».