Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει να πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στη Σερβία σύντομα ή θα καλέσει τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να επισκεφθεί την Τουρκία.

«Απειλούν την ακεραιότητα»

Επισήμανε ότι κατά την επίσκεψή του τον Αύγουστο στο Σεράγεβο, από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), το μέλος της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε) και πρόεδρος του κόμματος SNSD, Μίλοραντ Ντόντικ, προσέφερε μεσολάβηση στις συνομιλίες πολλών παραγόντων.

«Δεν θέλουμε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να μετατραπεί σε περιοχή επιρροής, συμφερόντων. Εχουμε εντείνει σοβαρά τις διπλωματικές προσπάθειές μας μετά από εντάσεις που απειλούν την ακεραιότητα.

»Ως κράτος που συνομιλεί με όλα τα μέρη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να λύσουμε το πρόβλημα», είπε ο Ερντογάν σε συνομιλία με εκπροσώπους της διασποράς της Β-Ε στην Τουρκία, όπως μεταδίδει η σερβική ιστοσελίδα blic, επικαλούμενη την τουρκική Hurriyet και το Klix του Σεράγεβο.


Ερντογάν (αριστερά) – Βούτσιτς (φωτογραφία από το δημοσίευμα της blic)

Στους εκπροσώπους των οργανώσεων γύρω από τις οποίες συγκεντρώνονται οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει σε αυτές τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα το πράξει εάν τα υπόλοιπα δύο μέλη της προεδρίας, ο Σεφίκ Τζαφέροβιτς και ο Ζέλικο Κόμσιτς, είναι έτοιμα γι’ αυτό.

Συνάντηση με τον Ερντογάν

Οπως ανακοίνωσε νωρίτερα χθες Τρίτη ο σέρβος, μέλος της προεδρίας της Β-Ε, Μίλοραντ Ντόντικ, σήμερα θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στην Τουρκία.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ο Ντόντικ υπενθύμισε την πρωτοβουλία για κοινή συνομιλία μεταξύ των εκπροσώπων των τριών εθνών στη Β-Ε και των αρχηγών κρατών της Τουρκίας, της Σερβίας και της Κροατίας, αλλά πρόσθεσε ότι ο ηγέτης των βόσνιων μουσουλμάνων Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δεν συμφωνεί.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχε πρόσφατα συνομιλήσει με τον Ιζετμπέγκοβιτς στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ: στις 2 Νοεμβρίου) για την επίλυση των προβλημάτων στη Β-Ε και αναμένει, όπως είπε, ότι θα συνομιλήσει με τους Ντόντικ, Κόμσιτς και Τζαφέροβιτς (τα τρία μέλη της προεδρίας) τις επόμενες ημέρες.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Τούρκοι πιστεύουν πως είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου, η Τουρκία κινητοποίησε όλους τους πόρους της στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσε ισχυρότερη υποστήριξη και επισήμανε ότι το κράτος του βλέπει τη Β-Ε ως κράτος χωρίς διακρίσεις.

«Πιο δυνατά»

«Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των βόσνιων αδελφών πιο δυνατά και διαφορετικά. Κάναμε τα πάντα και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η μεταπολεμική ειρήνη.


Η διαίρεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Εικόνα από Wikimedia)

»Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια πολυπολιτισμική χώρα και υποστηρίζουμε την απουσία οποιασδήποτε διάκρισης, διατηρώντας παράλληλα την εθνική ταυτότητα.

»Η Τουρκία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε γεγονότα του παρελθόντος μετά τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον. Τόσο οι Βόσνιοι, όσο και οι Σέρβοι και οι Κροάτες επωφελήθηκαν από τις επενδύσεις τουρκικών εταιρειών», είπε ο Ερντογάν.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί αυτό το μέρος του κόσμου ειρηνικό και σταθερό.

Πιστεύει ότι αυτές οι προσπάθειες, όπως ανέφερε, ενοχλούν όσους «τρέφονται από αναταραχή και χάος».

Οι τουρκικές επενδύσεις

Επισήμανε ότι ο αυτοκινητόδρομος από το Σεράγεβο προς το Βελιγράδι είναι «ειρηνευτικό έργο» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία επενδύει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια στη Β-Ε.

Είναι πεπεισμένος ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου από το Σεράγεβο προς το Βελιγράδι θα βελτιώσει την οικονομία της περιοχής και επισήμανε ότι αυτό το έργο υποδομής είναι σημαντικό από πολλές απόψεις.

Κατά τη γνώμη μας, δεν πρόκειται απλώς για ένα έργο υποδομής. Αυτό είναι ένα ειρηνευτικό έργο από όλες τις απόψεις, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν, σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα.

Λάδι στη φωτιά

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εταίρος του στην Τουρκία, ο ακροδεξιός Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε ότι οι Σερβοβόσνιοι ανακοίνωσαν πως θέλουν να ιδρύσουν τον δικό τους στρατό και να αποχωρήσουν και στο πλαίσιο αυτό ο ΟΗΕ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου.

«Οι Σέρβοι σκόπιμα κλιμακώνουν την ένταση και εμβαθύνουν την πόλωση. Ενώ οι ΗΠΑ ασχολούνται με τη συγκέντρωση στρατού σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη» δήλωσε, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.

«Η Τουρκία πολιορκείται από κάθε πλευρά. Αλλά εμείς ορκιζόμαστε πως θα σπάσουμε αυτήν τη πολιορκία, δεν θα δείξουμε ανοχή στην καταπίεση και δεν θα γονατίσουμε σε οποιονδήποτε τύραννο» πρόσθεσε ο Μπαχτσελί.

 Η αποκάλυψη του Guardian

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο διάσπασης και ότι υπάρχει «πολύ ρεαλιστική» προοπτική επιστροφής στις συγκρούσεις.

Σε έκθεση προς τον ΟΗΕ που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Guardian, ο Κρίστιαν Σμιντ , ο ύπατος εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είπε ότι εάν οι σέρβοι αυτονομιστές εκπληρώσουν την απειλή τους να αναδημιουργήσουν τον δικό τους στρατό, χωρίζοντας τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις στα δύο, περισσότεροι διεθνείς ειρηνευτές θα πρέπει να σταλούν πίσω για να σταματήσει η πορεία της χώρας προς έναν νέο πόλεμο.

Τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ (Eufor) στη Βοσνία αποτελούν 700 άτομα. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ, διατηρεί επίσημη θέση στο Σεράγεβο.

Στην πρώτη του έκθεση μετά την ανάληψη της θέσης τον Αύγουστο, ο Σμιντ, πρώην υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι η Βοσνία αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της μεταπολεμικής περιόδου».

Αναφορά… στη Σερβία και τη Ρωσία

Ο σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ απειλεί να αποσυρθεί από τους θεσμούς σε κρατικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού στρατού που συγκροτήθηκε με διεθνή βοήθεια τα τελευταία 25 χρόνια και να ανασυστήσει σερβική δύναμη.

Στις 14 Οκτωβρίου, ο Ντόντικ είπε ότι θα ανάγκαζε τον βοσνιακό στρατό να αποσυρθεί από τη Δημοκρατία Σέρπσκα (το σερβικό μισό της Βοσνίας) περικυκλώνοντας τους στρατώνες της και ότι εάν η Δύση προσπαθούσε να επέμβει στρατιωτικά, είχε «φίλους» που είχαν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την Σερβική υπόθεση, υποτιθέμενη αναφορά στη Σερβία και τη Ρωσία.

Πηγή: blic.rs, The Guardian, echedoros-a.gr, tourkikanea