Στη χορήγηση υψηλότερης επιδότησης στα νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να βοηθηθούν από το νέο ισχυρότερο κύμα αυξήσεων των τιμών του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών κατόπιν και σχετικών κατευθύνσεων από το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξαν σε ποσό επιχορήγησης των λογαριασμών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Πηγές εκτιμούν ότι αυτό έχει οριστεί ανάμεσα στα 39 με 45 ευρώ για κάθε έναν από τους δύο προαναφερόμενους μήνες.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η ενίσχυση δίνεται για τις καταναλώσεις των 300 kWh ανά μήνα.

Αν επιβεβαιωθούν οι προαναφερόμενες ποσοτικές εκτιμήσεις τότε σημαίνει ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση της επιχορήγησης κατά 110% με 150% σε σχέση με εκείνη των 18 ευρώ που εφαρμόζεται στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου.

Η αύξηση της επιδότησης έρχεται ενόψει του δεύτερου μεγάλου κύματος ανατιμήσεων που θα χτυπήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα αφορά τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Είναι υψηλότερη σχεδόν 50%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Οκτώβριο η ανατίμηση είναι 320% (47,22 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας την περασμένη Κυριακή στο MEGA είχε προαναγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης: «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος. Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης. Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Είχαμε εχθές ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών».

Η νέα επιδότηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τα έσοδα των δικαιωμάτων των ρύπων που συγκεντρώνονται στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πηγή: ΟΤ