Ξεπέρασε δυσοίωνα τις προβλέψεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος είναι ένα καλάθι προϊόντων που περιλαμβάνει από τη βενζίνη και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τα είδη παντοπωλείου και τα ενοίκια, αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι εκτίμησης  του Dow Jones 5,9%.

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που δεν περιλαμβάνει τις ευματάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,6% το μήνα Οκτώβριο έναντι εκτίμησης 0,4%.

Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 6,2%, έναντι προβλέψεων για 4%, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1990.

Εκτοξεύτηκαν τα καύσιμα

Σημαντική άνοδο της τάξης του 12,3% σημείωσαν οι τιμές των καυσίμων μέσα σε ένα μήνα. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Οκτώβριο και πάνω από 30% στο δωδεκάμηνο.

Οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ενισχύθηκαν 2,5% σε μηνιαία βάση και 26,4% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές των νέων αυτοκινήτων  σημείωσαν άνοδο κατά 1,4% και 9,8% αντίστοιχα.

Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν σημαντική άνοδο 0,9% τον Οκτώβριο και 5,4% σε ετήσια βάση.

Σε ξεχωριστή έκθεση, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι πραγματικοί μισθοί μετά τον πληθωρισμό μειώθηκαν κατά 0,5% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, καθώς ναι μεν αυξήθηκε η μέση ωριαία αποδοχή  κατά 0,4% αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις απορρόφησαν την αύξηση και μείωσαν τον πραγματικό μισθό. 

Πηγή: ot.gr