Τρίτη δόση – Τρεις λόγοι που πρέπει να την κάνεις αμέσως μετά την πάροδο των έξι μηνών

Θα είμαστε έτοιμοι για μελλοντικά μεταλλαγμένα στελέχη, αναφέρει ο ειδικός.

Από τη στιγμή που τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά γιατί είναι σημαντικό να γίνει τώρα η τρίτη δόση σε όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό πριν από 6 μήνες;

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιορκίνης παραθέτει τρεις λόγους:

1) Γύρω στις 5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό κινητοποιούνται ανοσολογικές αποκρίσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή αντισωμάτων. Αυτό έδειξε καταρχήν η κλινική μελέτη της Pfizer (εικόνα), αλλά και η κλινική μελέτη της Moderna. Γύρω στις 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό εγκαθίσταται προστασία ενώ δεν ανιχνεύονται ακόμα αντισώματα. Πώς γίνεται αυτό; Η ανοσολογική απάντηση είναι αρκετά πολύπλοκη ενώ τα αντισώματα είναι μόνο ένα από τα όπλα που διαθέτει το ανοσοποιητικό σύστημα.

2) Η τρίτη δόση σε ένα κλασικό σχήμα (όπου οι 2 πρώτες δόσεις έγιναν εντός του μήνα) διευρύνει το ρεπερτόριο της ανοσολογικής απάντησης ώστε να καλύπτει ακόμα και μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού. Με διευρυμένη την αντισωματική μας απάντηση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά πιθανά νέα μεταλλαγμένα στελέχη.

Συνεπώς με την τρίτη δόση θα έχουμε ενεργοποιήσει έναν (παροδικό μεν αλλά πολύτιμο) επιπλέον ανοσολογικό μηχανισμό για τη συγκυρία του έντονου 4ου κύματος. Επίσης θα είμαστε έτοιμοι για μελλοντικά μεταλλαγμένα στελέχη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk