«Απλώς θα συνηθίσετε» : Με αυτό τον τρόπο η  η απερχόμενη καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σχολιάζει γελώντας, το τέλος της 16ετούς θητείας της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, και τον Μαξ Χόφμαν, ανέδειξε ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ίδια, την προσφυγική κρίση και την πανδημία του νέου κοροναϊού,  καθώς «και στις δύο περιπτώσεις, επηρεάστηκαν άμεσα ζωές και ανθρώπινες μοίρες», ενώ έδωσε απαντήσεις με χαλαρή διάθεση δείχνοντας ότι τα έχει βρει με τον εαυτό της.

Ενδεικτική είναι η απάντησή της στην ερώτηση, σχετικά με τα σχέδιά της μετά την αποχώρηση από την καγκελαρία: «Δεν ξέρω ακόμη τι θα κάνω μετά. Είπα, ναι, πρώτα θα ξεκουραστώ και μετά θα δούμε τι θα έρθει στο μυαλό μου».

Η ίδια, σύμφωνα με τη DW,  θέλει, όπως λέει, να διαβάσει και να κοιμηθεί. Όπως όμως αναφέρει στη συνέχεια: «Μετά βεβαιότητας θα νιώσω και λίγη μελαγχολία γιατί πάντα έκανα τη δουλειά μου ευχάριστα και μου αρέσει ακόμη να την κάνω».

Όσο για τον επόμενο καγκελάριο που θα την διαδεχθεί στην καγκελαρία -η οποία έχει ταυτιστεί με την Μέρκελ εδώ και 16 χρόνια- απαντά γελώντας: «Θα το συνηθίσετε».

Ειδική μνεία στον Μακρόν 

Ειδική μνεία στη συνέντευξή της στην DW,  κάνει η Άγκελα Μέρκελ στην τελευταία της επίσκεψη στη Γαλλία ως καγκελάριος της Γερμανίας  και στη σχέση της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την τίμησε στη Βουργουνδία με την υψηλότερη τιμή της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι με την πολιτική μου. Αλλά χαίρομαι πολύ όταν βλέπω να έχουν έρθει τόσοι πολλοί άνθρωποι για να δουν εμένα και τον πρόεδρο Μακρόν στη Γαλλία –όπου, αν το δει κανείς ιστορικά,τα μεταξύ μας συναισθήματα δεν ήταν πάντα τόσο φιλικά-. Πρέπει να πω ότι ήταν μια όμορφη εμπειρία», αναφέρει η Άγκελα Μέρκελ.

Τα καταφέραμε

Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι η Γερμανία κατάφερε να διαχειριστεί την άφιξη 80.000 προσφύγων στη χώρα το 2015, όταν μάλιστα είπε την περίφημη φράση «Θα τα καταφέρουμε», η Άγκελα Μέρκελ απαντά: «Ναι, τα καταφέραμε!». Όπως προσέθεσε δεν ήταν όλα «ιδανικά», ωστόσο σημαντική ήταν η συμβολή δημάρχων και εθελοντών στη διαχείριση της κατάστασης.

«Έχουμε θαυμάσια παραδείγματα ανθρώπων που προοδεύουν, όταν σκέφτομαι τους αποφοίτους γυμνασίου…» αναφέρει η καγκελάριος Μέρκελ έχοντας κατά νου παιδιά μεταναστών που φοιτούν σε γερμανικά σχολεία, προσθέτοντας στη συνέχεια με διάθεση αυτοκριτικής: «Φυσικά όμως δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγιάς. Δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσει η Ευρώπη ένα ενιαίο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης».

«Να δράσουμε πολύ πιο γρήγορα»

Η Άγκελα Μέρκελ θεωρεί επίσης κρίση την αμφισβήτηση των διεθνών οργανισμών από πολλούς στον κόσμο. Όπως παρατηρεί: «Για μένα ήταν πάντα σημαντικό, και πάντα προσπαθούσα, να ενισχύσω τον ρόλο διεθνών οργανισμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κ.ά».

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει: «Πρέπει να δράσουμε πολύ πιο γρήγορα». Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν γίνει καγκελάριος, η Άγκελα Μέρκελ είχε διατελέσει υπ. Περιβάλλοντος όταν διεξήχθη η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα το 2005. Σήμερα η ίδια λέει: «Πρέπει να ακολουθήσουμε προσεκτικά τις επιστημονικές εκτιμήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ κοντά στον 1,5 βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη». Σχετικά με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που διεξάγεται στη Γλασκώβη και στην οποία παρεβρέθηκε και η ίδια παρατηρεί: «Η Γλασκώβη έχει ήδη επιφέρει κάποια αποτελέσματα (…) αλλά από τη σκοπιά των νέων τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται πολύ αργά (…) Και λέω στους νέους: πρέπει να ασκήσετε πίεση». Ωστόσο η Άγκελα Μέρκελ σημειώνει με ρεαλισμό ότι για τη λήψη μέτρων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτούνται πλειοψηφίες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν φόβοι για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές τους.

Η διαδοχή

Στην πρόσφατη Σύνοδο των G20 στη Ρώμη, η καγκελάριος Μέρκελ, έστειλε στον κόσμο κι ένα μήνυμα ως προς την διαδοχή της από τον εν ενεργεία Σοσιαδημοκράτη υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Πρασίνους και τους Φιλελευθέρους για τον σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης.

Σχετικά με την κοινή τους παρουσία στο G20 αναφέρει: «Αν έχετε την εντύπωση ότι εδώ υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ της νυν αρχηγού της κυβέρνησης και του πιθανού διαδόχου της, τότε αυτό είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα σε έναν μάλλον ταραχώδη κόσμο. Και αυτό το βρήκα σωστό».