Οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν σήμερα τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένα σοβαρό συμβάν, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από τη λευκορωσική αντιπολίτευση NEXTA, μετανάστες που κρατούν σακίδια και φορούν χειμερινά ρούχα φαίνονται να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου.

Το βίντεο ανέβασε και η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, κάνοντας λόγο για «υβριδική επίθεση» με ευθύνη του Λουκασένκο, ενώ καλεί την ΕΕ να δώσει «ισχυρή απάντηση».

Για κλιμακούμενη βία στα σύνορα κάνει λόγο αξιωματούχος της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, με νέο βίντεο που περιγράφει πώς ο στρατός του Λουκασένκο προτρέπει τους μετανάστες να ρίξουν πέτρες και να περάσουν με βία τα σύνορα με την Πολωνία.