Η απόκτηση του Κουίνσι Έισι από τον Ολυμπιακό αλλάζει τα δεδομένα για τους Ερυθρόλευκους.

Ο 31χρονος Αμερικανός είναι τέτοιος παίκτης. Είναι παίκτης που αλλάζει πολλά στο ρόστερ των Πειραιωτών.

Ανεβάζει επίπεδο την ενέργεια, την αμυντική τους παρουσία, την εκρηκτικότητα, τη δύναμη.

Ο Έισι, με μακρά πορεία στο ΝΒΑ, είναι ένα τρομερά πολύτιμο κομμάτι στο παζλ του φετινού συνόλου που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Για την ακρίβεια, με την προσθήκη του αμερικανού φόργουορντ/σέντερ ο Ολυμπιακός ανεβαίνει επίπεδο. Σε δύο θέσεις.

Ο Έισι παίζει άνετα και στο «4» και στο «5». Και σε αυτό τον βοηθούν τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του.

Μέσα στη ρακέτα είναι θηρίο ανήμερο. Μπορεί να έχει ύψος κοντά στο 2.01 μ., αλλά έχει άνοιγμα χεριών σχεδόν 2.18 μ., θυμίζοντας… Κάιλ Χάινς.

Είναι τρομερός αμυντικός, με γρήγορα πόδια, καλά πλάγια βήματα, είναι rim protector, αλτικός, με τρομερό timing, καλός ριμπάουντερ και κυρίως με τον τρόπο που παίζει… τρομάζει τον αντίπαλο. Είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για να πλησιάσει στη ρακέτα.

Βεβαίως, είναι πολύ χρήσιμος και επιθετικά. Παίζει πολύ καλά το pick n roll, τελειώνει φάσεις με αρκετούς τρόπους (αν και αγαπάει τα καρφώματα με… φόρα), αλλά αυτό που θα κάνει τη διαφορά στη θέση «5» είναι το σουτ από μακρινή απόσταση.

Σουτ που το έχει ο Έισι και δεν είναι λίγες οι φορές που εκτελεί από το τρίποντο. Κάτι εξαιρετικά χρήσιμο στο να ανοίγει η ρακέτα.

Σε πρώτη φάση ο Έισι θα παλέψει για να πάρει τη θέση του Χασάν Μάρτιν στο rotation, αλλά στην πορεία μην παραξενευτεί κανείς εάν τον δούμε ακόμη και σε σχήματα-φωτιά, με επίκεντρο την άμυνα. Σχήματα με τον Ζαν-Σαρλ στο «4» και τον ίδιο στο «5». Ή ακόμη και… δίδυμο με τον Φαλ.

Ακραίο σενάριο, αλλά εφικτό, από τη στιγμή που ο νέος ψηλός του Μπαρτζώκα είναι ευέλικτος και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ.

Όπως και να έχει πάντως, σημασία έχει ότι ο Ολυμπιακός πήρε έναν παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και εάν εμφανιστεί χωρίς να έχει επηρεαστεί από τη σχετικά μεγάλη απουσία από τα παρκέ, μπορεί να αλλάξει συνολικά τους στόχους των Ερυθρόλευκων. Και κυρίως να κάνει ίσως την καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας ακόμη πιο αποτελεσματική.