Την εκτίμηση ότι η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό μπορεί να γίνει και πριν από τη συμπλήρωση των έξι μηνών από τη δεύτερη δόση έκανε ο Αθανάσιος Τσακρής, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σε σχέση με την έξαρση στα κρούσματα κοροναϊού και τα εμβόλια, επεσήμανε ότι «το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους».

Δεν είναι για όλους ο ίδιος βαθμός ανοσίας

«Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνεται η τρίτη δόση και περάσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση», επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ.

Τι είπε για τα εμβόλια στα παιδιά

«Χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες είχαν μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Τσακρής. Τόνισε ακόμα ότι «πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας η χορήγηση εμβολίου σε παιδιά έως 12 ετών, το πιο σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να γίνει η «αναμνηστική» δόση και κυρίως από εκείνους που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ανοσία τους».