H μετοχή της Tesla Inc. έχασε γύρω στο 7% της αξίας της στις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις της Δευτέρας, καθώς ο ιδρυτής της Ίλον Μασκ φαίνεται έτοιμος να πουλήσει μετοχές αξίας 21 δισ. δολαρίων.

Το Σάββατο, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ρώτησε τους εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter αν πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla. Το 57,9% των 3,5 εκατομμυρίων απαντήσεων έλεγε «ναι» στην πώληση.

Ο Μασκ είχε δηλώσει πως θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία του Twitter, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει σχολιάσει τη δημοσκόπηση, ούτε έχει διευκρινίσει πώς και πότε θα κάνει πράξη την πώληση των μετοχών.

Η ασυνήθιστη δημοσκόπηση ήρθε ως απάντηση στην πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για φορολόγηση των μετοχών όταν η αξία τους ανεβαίνει, και όχι μόνο όταν αγοράζονται ή πωλούνται.

Ο Μασκ, σήμερα o δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος μετά τον Τζεφ Μπέζος, είχε αναφέρει σε προηγούμενο tweet το Σάββατο ότι δεν λαμβάνει μισθό ή μπόνους από τις εταιρείες του, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει φορολογητέα έσοδα.

«Λάβετε υπόψη ότι δεν λαμβάνω μισθό σε μετρητά ή μπόνους από πουθενά. Έχω μόνο μετοχές, επομένως ο μόνος τρόπος για μένα να πληρώσω προσωπικά φόρους είναι να πουλήσω μετοχές», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στο Twitter.

Το Reuters προχωρά σε μια ελαφρώς διαφορετική εκτίμηση, επισημαίνοντας ότι ο Μασκ έχει λάβει πακέτο αποζημίωσης που του δίνει τη δυνατότητα να αγοράζει μετοχές όταν η εταιρεία επιτυγχάνει ορισμένους οικονομικούς στόχους. Η αγορά μετοχών θα φορολογείτο, και η πώληση ενός μέρους θα απελευθέρωνε χρήματα για την πληρωμή των φόρων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuterw, στα τέλη Ιουνίου ο Μασκ είχε στην κατοχή του περίπου 170,5 εκατομμύρια μετοχές και η πώληση του 10% θα αντιστοιχούσε στο ποσό των 21 δισ. δολαρίων.

Το μερίδιο του Μασκ στην εταιρεία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 23% αν ο Μασκ εξασκήσει τις οψιόν αγοράς μετοχών. Μέχρι τον Αύγουστο έχει τη δυνατότητα να αγοράσει 22,86 εκατομμύρια μετοχές της Tesla στην τιμή των 6,24 δολαρίων η καθεμία, πολύ κάτω από την τιμή της μετοχής που έκλεισε στα 1.222 δολάρια την Παρασκευή.

Η δημοσκόπηση του Μασκ στο Twitter προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους αναλυτές και επενδυτές. «Γινόμαστε μάρτυρες των μαζών του Twitter να αποφασίζουν για το γύρισμα ενός νομίσματος 25 δισ. δολαρίων» έγραψε στο Twitter ο επενδυτής της Venture Τσάματ Παλιχαπίτια.

«Περιμένω την ημέρα που ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θα πληρώνει φόρους χωρίς να εξαρτάται από μια δημοσκόπηση στο Twitter» έγραψε σύμφωνα με το BBC ο οικονομολόγος του Μπέρκλεϊ Γκάμπριελ Τσούκμαν.

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα να δουν αν θα υπάρξει παρέμβαση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών στα τελευταία tweet του Μαρκ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει την Tesla να ελέγχει τα δημόσια σχόλια του ιδρυτή της όταν αφορούν την εταιρεία. Αιτία ήταν ένα tweet του 2018 στο οποίο ο Μασκ δήλωνε ότι είχε εξασφαλίσει κεφάλαια για να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο.