Μια ακόμη δημοσκόπηση-ανατροπή εμφανίζει τον ακροδεξιό τηλεοπτικό σχολιαστή και συγγραφέα Ερίκ Ζεμούρ να κάνει την μεγάλη έκπληξη στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς στη Γαλλία, περνώντας στο δεύτερο γύρο απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ifop για την εφημερίδα Le Figaro και το δίκτυο LCI, ο πρώτος γύρος των εκλογών φέρνει στην πρώτη θέση τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας, με 25% των ψήφων, με τον Ζεμούρ να ακολουθεί με 17% και την Μαρίν Λεπέν να έπεται με 16%. Ο συντηρητικός Ξαβιέ Μπερντράν που ετοιμάζεται να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων λαμβάνει μόλις το 13% των ψήφων.

Το αποτέλεσμα αυτό εμφανίζει τον ανεξάρτητο Ζεμούρ να καταλήγει να είναι αυτός που θα κονταροχτυπηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν για τον προεδρικό θώκο, στο δεύτερο γύρο.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, που σε μεγάλη εθνική δημοσκόπηση ο Ζεμούρ εκτοπίζει την Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας κυριαρχεί στο χώρο της ακροδεξιάς εδώ και δεκαετίες. Ο ίδιος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως την υποψηφιότητα του, όμως θεωρείται βέβαιο πως θα το πράξει.

Ο Ζεμούρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για υποκίνηση μίσους, πέρα από ρατσιστικές απόψεις παρουσιάζει και ένα σωβινιστικό προφίλ υποτιμώντας το ρόλο των γυναικών. Όμως, παρά τη διχαστική ρητορική του, που κινείται πολύ πέρα από τα επίπεδα της Λεπέν παρουσιάζει απρόσμενη απήχηση, η οποία προβληματίζει τους αναλυτές για τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει το προεκλογικό κλίμα, αλλά και τις απόψεις που θα προτάξουν όλοι οι υποψήφιοι για να προσελκύσουν το εκλογικό σώμα.