Ευκαιρία για βόλτα και ψώνια για χιλιάδες Αθηναίους που κατέκλυσαν την Ερμού και τους εμπορικούς δρόμους έχοντας σύμμαχο τον καλό καιρό. Σήμερα τα καταστήματα είναι ανοιχτά λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Οι καταναλωτές με τα πιστοποιητικά στο χέρι αναμένουν την σερά τους έξω από τα καταστήματα προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους. Παρούσα είναι και η Αστυνομία η οποία διενεργεί επιτόπιους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Ήδη από χθες  η αστυνομία έχει ξεκινήσει τους σαρωτικούς τόσο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και σε εμπορικές επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ και αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Κατά τους ελέγχους στις επιχειρήσεις δεν ελέγχονται μόνο οι πελάτες για την ύπαρξη των προβλεπόμενων εγγράφων, αλλά και οι εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα, αρκετοί πολίτες επισκέφτηκαν και σήμερα το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους τηρώντας τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ.

Μικρές ουρές έχουν σχηματιστεί λόγο των αυστηρών ελέγχων που πραγματοποιούνται στην είσοδο του κάθε καταστήματος.

Υπενθυμίζεται πώς τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου και αφορούν κυρίως στους μη εμβολιασμένους.

Έτσι λοιπόν, από χθες, η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους, ενώ δεν χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τις εκκλησίες.

Συμμόρφωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης από πελάτες και επιχειρηματίες

Για την πορεία των ελέγχων στην αγορά επ αφορμής και της έναρξης ισχύος των νέων μέτρων στα καταστήματα κυρίως για τους ανεμβολίαστους μίλησε ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, η πρώτη μέρα ελέγχων έδειξε συμμόρφωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης από πελάτες και επιχειρηματίες. «Η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των επιχειρηματιών σχετικά με τα νέα μέτρα είχε αποτέλεσμα. Οι έλεγχοι που έγιναν το μεσημέρι σε εμπορικούς δρόμους, καταστήματα, mall, που μπήκαν τώρα σε αυτή τη διαδικασία, έδειξαν ότι υπάρχει συμμόρφωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης και οι πελάτες που σέβονται τον υγιή επιχειρηματία έδειχναν τα πιστοποιητικά τους χωρίς προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε δε στην περίπτωση του νυχτερινού μαγαζιού στο Γκάζι, όπου εντοπίστηκαν πελάτες χωρίς τα πιστοποιητικά, σημειώνοντας ότι επειδή ήταν υπότροπο για τρίτη φορά, επιβλήθηκε ανάκληση της άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.

Επί ποδός 8.000 αστυνομικοί

Σημειώνεται πως την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου με την παρουσία υπουργών, αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν να κάνουν τους ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Στο επίκεντρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν αρχικά η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο. Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.