Τι ισχύει για τα αντισώματα που αναπτύσσει ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω του εμβολίου κατά του κοροναϊού, αλλά και για όσα αποκτούνται μέσω της φυσικής νόσησης, εξήγησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, ο οποίος μαζί με την ομάδα του διεξάγει σχετική έρευνα από την αρχή της πανδημίας.

Αρχικά, διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες αντισωμάτων: Αυτά που στοχεύουν μια πρωτεΐνη του κοροναϊού, τα οποία είναι συνήθως αυτά που μετρώνται στα εργαστήρια και τα λεγόμενα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία σκοτώνουν τον ιό και είναι τα πιο σημαντικά.

Εξουδετερωτικά αντισώματα, εμβόλιο και μετάλλαξη Δέλτα

Υπογράμμισε δε, μιλώντας στον Σκάι,  ότι όλες οι εξετάσεις που διενεργούνται στα διαγνωστικά κέντρα στοχεύουν το αρχικό στέλεχος, τον κοροναϊό της Ουχάν και όχι της μετάλλαξης Δέλτα.
«Αν κάποιος έχει στο αίμα του εξουδετερωτικά αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό της Ουχάν κατά 100%, το αντίστοιχο ποσοστό για τη μετάλλαξη Δέλτα είναι περίπου 70%. Αυτό σημαίνει ότι αν πάρω μια εξέταση από ένα διαγνωστικό που λέει μια τιμή, η οποία μάλιστα δεν αφορά σε εξουδετερωτικά, δε μπορεί να σου πει τίποτα για το τι γίνεται με τη Δέλτα. Δεν υπάρχουν τέτοιες μελέτες και γι’ αυτό δεν υπάρχει και κανένας λόγος να κάνει κάποιος υγιής πολίτης μια τέτοια εξέταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τέρπος.

Σύμφωνα με την έρευνα του, οι εμβολιασμένοι έχουν εξουδετερωτικά αντισώματα σε επαρκή επίπεδα έναντι του ιού της Ουχάν εννιά μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε ποσοστό περίπου 80%. Ωστόσο, για τα αντισώματα της μετάλλαξης Δέλτα το ποσοστό πέφτει περίπου στο μισό, στο 40% τονίζοντας την ανάγκη της τρίτης δόσης.

Αναγκαία η τρίτη δόση του εμβολίου

«Για παράδειγμα, εγώ έκανα το εμβόλιο τον Γενάρη με όλους τους υγειονομικούς. Η πρώτη δόση δε μου έκανε σχεδόν τίποτα, με τη δεύτερη δόση έφτασα σε ποσοστά εξουδετέρωσης του ιού 93%, τρεις μήνες μετά αυτό έπεσε στο 65%. Πάντα όμως μιλάμε για τον ιό της Γουχάν. Στο εννιάμηνο ήταν στο 40% που σημαίνει ότι για τη Δέλτα δεν είχα σχεδόν καμία προστασία. Οπότε με το που άνοιξε η πλατφόρμα, έκανα την τρίτη δόση και το ποσοστό μια εβδομάδα μετά ανέβηκε στο 95%. Αυτό σημαίνει ότι με 95% εξουδετέρωση της Γουχάν, ότι θα έχω και πολύ υψηλή εξουδετέρωση της Δέλτα, στο 70%», τόνισε ο καθηγητής Αιματολογίας.

Όπως είπε, με τις δύο δόσεις του εμβολίου μετά το εξάμηνο οι μισοί προστατεύονται και από τη Δέλτα, αλλά δεν μπορεί να το δει κάποιος, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη εξέταση για τη Δέλτα.

Σε ό,τι αφορά στο μονοδοσικό της Johnson&Johnson, διευκρίνισε ότι επειδή ούτως ή άλλως παρείχε εξαρχής μικρότερη προστασία, πρέπει να γίνει η δεύτερη δόση άμεσα, όταν συμπληρωθεί το 4μηνο.

«Όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μια δόση του εμβολίου έχουν την καλύτερη προστασία»

Στη συνέχεια, ο κ. Τέρπος αναφέρθηκε σε όσους έχουν περάσει κορόναϊό και έχουν κάνει και μια δόση του εμβολίου, τονίζοντας ότι έχουν τη μεγαλύτερη προστασία έναντι τόσο του ιού όσο και της μετάλλαξης Δέλτα. «Η εξουδετέρωση που έχουν έναντι του ιού της Ουχάν είναι παρόμοια και στη Δέλτα. Κι αυτό γιατί είχαν ήδη μια φυσική ανοσία, η οποία πιάνει περισσότερες πρωτεΐνες του ιού κι άρα έχει καλύτερη εξουδετέρωση έναντι της Ουχάν, το ίδιο όμως έχει κι έναντι της Δέλτα. Του δίνουμε κι ένα booster με το εμβόλιο. Αυτοί 6 και 9 μήνες μετά έχουν πλήρη εξουδετέρωση του ιού της Ουχάν όσο και της Δέλτα κι έχουν την καλύτερη προστασία», εξήγησε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνουν το εμβόλιο είτε πριν μείνουν έγκυες είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οποιαδήποτε στιγμή.