Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Ειδικότερα, αύριο ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προβλέπεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους στόχους πολιτικής και τις χρήσεις του ψηφιακού ευρώ.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup με διευρυμένη σύνθεση, στην οποία θα συζητηθεί η επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανανεωμένη επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας στη διάσταση της ευρωζώνης. Οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς μπορεί το Eurogroup να χειριστεί την εν λόγω επανεξέταση και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στον συντονισμό των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών και τις προκλήσεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) μετά την πανδημία COVID-19».

Επιπλέον, θα εξεταστεί η πορεία της τραπεζικής ένωσης και της προετοιμασίας για τη θέσπιση του κοινού μηχανισμού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

Μεθαύριο, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία και τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, «οι υπουργοί θα συζητήσουν το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης και θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη μελλοντική πορεία, όσον αφορά στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Το Ecofin θα εξετάσει ακόμα την πορεία χρηματοδότησης του Next Generation EU και την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σε σχέση με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει, επιπροσθέτως, ανταλλαγή απόψεων για τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό, συζήτηση προσανατολισμού για την εφαρμογή της «Βασιλείας ΙΙΙ», καθώς και παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2020.