Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας οδηγεί όλο και περισσότερους στα εμβολιαστικά κέντρα για εμβόλιο. Δεν έχει σημασία ποια δόση: Πρώτη, δεύτερη ή τρίτη, φτάνει να εμβολιαστούν. Με μια ανάσα πριν από τα 7.000 κρούσματα ημερησίως κανείς ανεμβολίαστος δεν πρέπει πλέον να το ρισκάρει. Εδώ και μερικές ημέρες αρχίζει και πάλι να παρατηρείται κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι αναμνήσεις της αποτελεσματικότητας των εμβολίων ξαναγυρίζουνε. Να σκεφτείτε ότι τις τελευταίες 3 ημέρες κλείστηκαν πάνω από 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης και ο ρυθμός για την τρίτη δόση σταθερά στα 30.000 την ημέρα. Τα στοιχεία του τελευταίου μήνα είναι ενδεικτικά. Στις 6 Οκτωβρίου είχαν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου μόλις 78.736 άτομα.

Σήμερα, 6 Νοεμβρίου, ο αριθμός των εμβολιασμένων με την αναμνηστική δόση αγγίζει τους 430.000. Με απλά λόγια, μέσα σε ένα μήνα εμβολιάσθηκαν με την τρίτη δόση 351.264 άτομα (11.708 άτομα σε ημερήσια βάση κατά μέσο όρο). Και η πλατφόρμα ανοίγει και για άλλες ηλικίες. Ωστόσο, ειδικά μετά τις 17 Οκτωβρίου ο ημερήσιος ρυθμός των εμβολιασμών έχει πατήσει γκάζι και όλο και περισσότεροι επιζητούν την «ανάμνηση».

Χαρακτηριστικό είναι το ότι την επόμενη εβδομάδα οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί σε ημερήσια βάση θα ξεπεράσουν τους 35.000. Αυτό σημαίνει πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουν εμβολιασθεί με την τρίτη δόση όσοι εμβολιάσθηκαν συνολικά τον τελευταίο μήνα.

***
Το έχουν τερματίσει στις προκλήσεις οι Τούρκοι

Ουκ ολίγες φορές οι κύριοι Τσαβούσογλου και Ακάρ επιτίθενται κατά της χώρας μας, ζητώντας αποστρατιωτικοποιήσεις νησιών, υπονομεύοντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, μέχρι και τα αόρατα ελληνικά υποβρύχια που πρωταγωνίστησαν πέρυσι το καλοκαίρι στην κρίση του Oruc Reis ισχυρίζονται ότι τα… βρήκαν. Τελευταίως όμως μετά τις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ και την ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο, φαίνεται πως έχουν ξεφύγει. Η αγωνία και η ανησυχία τους είναι φανερή και φτάνουν στο σημείο, όπως για παράδειγμα ο κ. Τσαβούσογλου, να κάνουν λόγο για «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα πως «επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί αλλά εμποδίστηκε από την Τουρκία».

***
Τα αόρατα υποβρύχια και η υφαλοκρηπίδα

Τώρα θα μου πείτε πώς αντιδρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κυρίως ποια είναι η αντίδραση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου; Ο μεν υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με ψυχραιμία επαναλαμβάνει ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, και αναφέρει ότι απέναντι από τα νησιά οι Τούρκοι διαθέτουν ισχυρή αποβατική δύναμη, ο δε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως πολλές φορές λέει στους επιτελείς του, «ακούω τα περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών… βερεσέ». Μάλιστα αναφέρει ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη δική της διπλωματική και στρατιωτική ατζέντα, είναι προσανατολισμένη σε άλλα επίπεδα στρατιωτικής συνεργασίας και κάπου- κάπου δίνει καμιά εντολή σε κυβερνήτη αόρατου υποβρυχίου να αναδυθεί στο λιμάνι του Καστελλόριζου χειροκροτούμενο από τους κατοίκους αλλά και από τους τουρίστες. Ο στρατηγός Φλώρος μεταβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ιορδανία, ώστε να ολοκληρωθεί η βαλκανική αμυντική συνεργασία.

***
Φαντάζονται και… πυρηνική απειλή

Για να δείτε σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι φαντασιώσεις ορισμένων Τούρκων για την Γαλάζια Πατρίδα και η εμμονή τους έναντι της χώρας μας, σας παραθέτω δηλώσεις Γιαϊτζί. Ποιος είναι αυτός θα πείτε; Είναι τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, και ο περιβόητος θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο οποίος προειδοποιεί την Άγκυρα για τις «αμυντικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων» που έχει συνάψει η Ελλάδα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Παρερμηνεύοντας μάλιστα σκοπίμως τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή πως «στο πλευρό μας βρίσκεται η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ», εννοώντας τη Γαλλία είπε το αμίμητο: «Απειλούν πως θα χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια εναντίον μας. Αυτό είναι διεθνές έγκλημα».

***
Αρχίζουν οι έρευνες της Exxon Mobil

Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι η Κύπρος ανακοινώνει την πραγματοποίηση επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων από την Exxon Mobil και την εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ. Συνεργασία δηλαδή Κύπρου ΗΠΑ και Κατάρ. Κατάρ θα πείτε; Δεν έχει στενότατες σχέσεις (αμυντικές οικονομικές, θρησκευτικές και πολιτικές) με την Τουρκία; Στην περίπτωση της Κύπρου τα βλέπει όλα με τον φακό του επιχειρηματία και του επενδυτή αφού θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Και αυτή η είδηση από μόνη της είναι εξαιρετική και οι πάντες (Αθήνα, Λευκωσία και Ουάσιγκτον) αναμένουν πώς θα αντιδράσει (εάν θα αντιδράσει) η Τουρκία.

***
Το ηλεκτρικό καΐκι στην Χάλκη

Αυτό το ηλεκτροκίνητο καΐκι στο οποίο επιβιβάστηκε ο Πρωθυπουργός στην Χάλκη (πρώτο Greco Island) πολλούς εντυπωσίασε.. Το σκάφος, χωρητικότητας 10 ατόμων και με αυτονομία έως έξι ώρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές τουριστών και αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική σκαφών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπλευσε με αυτό το σκάφος (e-πλοίο) έως το σημείο όπου βρίσκεται το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιού, ισχύος 1 MW, το οποίο κατασκευάστηκε χάρη στη συνεργασία των εταιρειών ΔΕΗ, AKUO Energy και OMEXOM (του ομίλου Vinci).Εγκαινίασε τη νέα μονάδα ηλιακής ενέργειας, η οποία θα είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering) σε συνεργασία με Ενεργειακή Κοινότητα και Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

1

***
Και ο Παυλόπουλος θετικός στον κορωνοϊό

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Λίγο πριν αναχωρήσει για προγραμματισμένο ταξίδι στην Κύπρο, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ένα τυπικό rapid test το οποίο έδειξε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό. Όπως είναι επόμενο, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε το ταξίδι και όλες τις δραστηριότητές του για τις επόμενες μέρες. Σημειώνεται πως ο κ. Παυλόπουλος είναι πλήρως εμβολιασμένος.

***
Ντόρα: Κάνω θεραπείες, όλα θα πάνε καλά

Την πρώτη της συνέντευξη, μετά την ανακοίνωση για την περιπέτεια με την υγεία της, έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι είναι καλά. «Όλα καλά, προχωράω, κάνω τις θεραπείες μου με αισιοδοξία και όλα θα πάνε καλά» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, η οποία πριν από λίγες εβδομάδες διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε γνωστό πριν τρεις εβδομάδες μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αλλά και πλήθος πολιτών εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην Ντόρα Μπακογιάννη με ευχές για γρήγορα περαστικά.

***
Η Ντόρα κάλεσε τον Φίλη σε κοινή προσπάθεια για τον εμβολιασμό

Πάντως να ξέρετε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη χαιρέτησε την πρόταση του Νίκου Φίλη, για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού προκειμένου να γίνει η τρίτη δόση εμβολίου, αλλά δεν στάθηκε μόνον εκεί (δηλαδή στον επιδοκιμασία της πρότασης). Του απηύθυνε δημόσια πρόταση να επιχειρήσουν από κοινού να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τόνισε μάλιστα ότι ουδεμία σημασία έχει σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκει ο καθένας, αφού ο στόχος είναι κοινός. Στη συνέχεια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τον Νίκο Φίλη να βγουν «πλατεία – πλατεία, χωριό – χωριό» να επιχειρήσουν διά της πειθούς να εξηγήσουν στον κόσμο τα οφέλη του εμβολιασμού.

***
Πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ

Εάν δεν κάνω λάθος θα είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας που θα συνεδριάσει διά ζώσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας την ερχόμενη Τρίτη 9 του μηνός όπως ενημέρωσε σχετικά τους βουλευτές ο γραμματέας Γιάννης Μπούγας. Θα είναι μια ευκαιρία για τους βουλευτές να μιλήσουν για τα προβλήματά τους (και για τα αιτήματά τους) στις εκλογικές του περιφέρειες, αλλά και για να υποβάλουν προτάσεις σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

***
Όταν οι αγρότες της Κρήτης συνάντησαν τον Κεδίκογλου

Καλούδια από τον τόπο τους προσέφεραν οι Κρητικοί στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμο Κεδίκογλου λίγο πριν από τη χθεσινή τους συνάντηση. Συγκεκριμένα στο τραπέζι μπήκαν τα «κεφάλια» της γραβιέρας, το ανθότυρο, η ρίγανη, τα παξιμάδια, οι ελιές, τα καλτσούνια, τα κρασιά και φυσικά η φρέσκια τσικουδιά από καζάνια που άνοιξαν τις τελευταίες μέρες.

Εκείνος τους υποδέχτηκε εγκάρδια κι εκείνοι του έκαναν δώρο ένα λευκό σαρίκι που φόρεσε αμέσως και ένα μαχαίρι που επίσης το ‘ζωσε στη μέση. «Αυτό θα το κρατήσω» τους είπε γελώντας. «Καλά θα κάμεις γιατί στον πόλεμο δεν χτυπούμε άοπλους» απάντησε ένας. Ήπιανε ρακές, ακούσανε ένα τραγούδι απ΄ τον λυράρη και μετά ξεκίνησαν να συζητάνε. Στο τέλος, αφού τα συμφωνήσανε τουλάχιστον για τις επιδοτήσεις που θα τις πάρουν τον Δεκέμβριο, ανέβηκαν στο Σύνταγμα και σμίξανε με τους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου οι οποίοι πραγματοποιούσαν επίσης συλλαλητήριο για την προστασία του προϊόντος τους. Κοντολογίς, η κατάσταση εκτονώθηκε, οι απαντήσεις δόθηκαν κι όσοι προσπάθησαν να… προσεγγίσουν, όπως ο γνωστός Πολάκης, απομακρύνθηκαν όχι με τις κατσούνες αλλά δια της οδού της απαξίωσης.

***
Το ΠαΣοΚ πρώτη δύναμη στην Τράπεζα της Ελλάδος

Δεν ξέρω εάν το είχατε αντιληφθεί αλλά αυτές τις ημέρες στήθηκαν… κάλπες. Κάλπες στην Τράπεζα της Ελλάδος για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Καμία σχέση με την πολιτική δύναμη των κομμάτων. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ΠαΣοΚ, δια της ΠΑΣΚΕ. Καλά θα πείτε το ΠαΣοΚ τόσα χρόνια πρώτη δύναμη στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν ερχόταν; Ναι, αλλά εφέτος αύξησε τη δύναμη του κερδίζοντας 708 ψήφους ( δηλαδή το 53,07% των ψήφων) και 8 έδρες, ενώ το 2019 είχε το 52,59% των ψήφων. Από εκεί και πέρα το χάος (σε ψήφους εννοώ). Δεύτερη δύναμη η ΔΑΚΕ με 197 ψήφους (14%) και 2 έδρες. Περίπου η ΔΑΚΕ είχε την ίδια δύναμη που συγκέντρωσε το 2019. Ακολουθεί Ενωτική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) με 167 ψήφους και δύο έδρες, η Ανανεωτική (Ανεξάρτητοι) με επίσης δύο έδρες και 148 ψήφους και τέλος η ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) με 114 ψήφους και μία έδρα.

***
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας στην Ελλάδα

Έρχεται την Τρίτη ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte για επίσκεψη εργασίας. Θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη