Μπορεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 να έχει «κλειδώσει», ωστόσο το ύψος της νέας αύξησης παραμένει «ανοιχτό».

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες, αυτό που επανειλημμένα έχει γράψει ο Ο.Τ., για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, η οποία ενδέχεται να συνδυαστεί με πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει το ύψος της νέας αύξησης, για το οποίο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο MEGA σημείωσε ότι «θα καθοριστεί αφού ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, η πορεία της ανεργίας, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων».

Για το ίδιο θέμα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης – σε προηγούμενο χρόνο – έχει αναφέρει πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, αποφασίσθηκε παρότι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας, τώρα που η οικονομία καταγράφει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης θα πρέπει να δοθεί το ανάλογο μέρισμα στους εργαζόμενους».

Οι δηλώσεις αυτές είναι μεν στην ίδια κατεύθυνση, αλλά απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Οι προσεγγίσεις του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών – αντίστοιχη δήλωση έχει κάνει και ο κ. Σ. Πέτσας – ουσιαστικά παραπέμπουν σε αύξηση, ισόποση με το ποσοστό του ΑΕΠ μείον του 2%, που ήδη έχει αποφασισθεί και θα δοθεί από την 1.1.2022.

Δηλαδή εκτιμάται ότι θα δοθεί – πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2022 – μια επιπλέον αύξηση της τάξεως του 4% έως 6%.

Κάτι τέτοιο μπορεί να ικανοποιεί την «αναλογία με το ποσοστό της ανάπτυξης, ως μέρισμα για τους εργαζόμενους», αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση του κατώτατου μισθού ίση με το διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ.

Τέλος πάντων, η συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό έχει ανοίξει και οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επομένου έτους.

Την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος θα αυξηθεί κατά 2% και θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ μεικτά. Ακολούθως εντός του Φεβρουαρίου – σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο – η κυβέρνηση θα εκκινήσει, εκ νέου, τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, με διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, της Τράπεζας της Ελλάδος και των επιστημονικών ινστιτούτων, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022, να συμφωνηθεί «μια ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών», που θα ανταποκρίνεται στην «αυξημένη δυναμική της οικονομίας».

Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού – σύμφωνα με το σχετικό νόμο – είναι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της για ανάπτυξη, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, το ποσοστό της ανεργίας κλπ».

Πηγή: ot.gr