Αύξηση παρατηρείται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία , στον προγραμματισμό για εμβολιασμό με την πρώτη δόση τις τελευταίες μέρες και μάλιστα διπλασιάστηκε σε μόλις δύο μέρες.

Αν και η προσέλευση των πολιτών το προηγούμενο διάστημα ήταν εξαιρετικά χαμηλή -και σαφώς πολύ κάτω από αυτό που ήθελε και διακήρυττε η κυβέρνηση- στις 2 Νοεμβρίου, ο αριθμός των πρώτων ραντεβού που κλείστηκαν άγγιξε τις 19.000, ενώ διαδοχικά τις επόμενες ημέρες ο αριθμός εκτοξεύτηκε πάνω από τις 25.000, με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφει σημαντική αύξηση φτάνοντας τον αριθμό των 29.872 πρώτων ραντεβού.

Σημειώνεται πως, κατά μέσο όρο, όλο τον Οκτώβριο κλείνονταν περίπου 5.500 ραντεβού ημερησίως και την περασμένη εβδομάδα 7.000-8.000 χιλιάδες.

Για την αύξηση των ραντεβού μίλησε άλλωστε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει και των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο και αφορούν τους ανεμβολίαστους.

«Όπως έχουμε πει πολλές φορές, υπάρχει όντως μία σημαντική έξαρση κρουσμάτων, η οποία είναι πρωτίστως έξαρση περιστατικών μεταξύ ανεμβολίαστων. Υπάρχει μία μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της πραγματικότητας: ότι μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες κλείστηκαν πάνω από 60.000 νέα ραντεβού για πρώτους εμβολιασμούς και η ροή για την 3η αναμνηστική δόση είναι σταθερή, 30.000 περίπου ραντεβού την ημέρα» τόνισε.

Ανοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών.

Προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου όσον αφορά τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Επισημαίνεται πως όσοι θέλουν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου τους, μπορούν να το κάνουν μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Στη συνέχεια, oι πολίτες συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNet και αφού συνδεθούν επιτυχώς, επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Κατόπιν, οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις και, στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (επιλέγουν το εμβολιαστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού).

Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, οι πολίτες αποθηκεύουν/εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code.

Με ποιο εμβόλιο γίνεται η τρίτη δόση

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έχει γνωστοποιήσει, από τις 27 Σεπτεμβρίου, με ποιο εμβόλιο θα γίνει η τρίτη δόση.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η ίδια έχει πει πως τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια (Moderna, Pfizer/BioNTech), θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer.

Ακόμα, όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο (Moderna, Pfizer/BioNTech) και όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, θα κάνουν ή το ίδιο ή το εμβόλιο της Pfizer κατά κύριο λόγο.