Οι χώρες της Μεσογείου πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με έναν «Κλιματικό Εωσφόρο», με το θερμόμετρο -τους καλοκαιρινούς μήνες – να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου

H Eυρώπη και κυρίως οι χώρες της Μεσογείου πρόκειται να βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με έναν «Κλιματικό Εωσφόρο», με το θερμόμετρο -τους καλοκαιρινούς μήνες – ν΄ αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου, κάθε τρία χρόνια, απόρροια των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Την εφιαλτική πρόβλεψη έκανε την Πέμπτη το MET Office, η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά η διάρκεια της δημοσίευσης νέας έκθεσης για την κλιματική αλλαγή.

Ο «Κλιματικός Εωσφόρος» είναι ένα καιρικό φαινόμενο που στο παρελθόν επαναλαμβανόταν με χρονική απόσταση – το ένα από το άλλο – 10.000 χρόνια.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η εμφάνιση του «Εωσφόρου», κάθε τρία χρόνια στην Ευρώπη, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα του πώς η κλιματική αλλαγή κάνει ήδη τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο σοβαρά», δήλωσε ο επιστήμονας της Met Office για το κλίμα, Δρ Νίκος Χρηστίδης.

Όμως η επίδραση του ανθρώπου στο κλίμα και η διαρκής αύξηση των εκπομπών άνθρακα και φυσικού αερίου, μπορεί να επιφέρει την εμφάνιση πρωτοφανών θερμοκρασιών που θα αγγίζουν ή και θα ξεπερνούν τους 50 βαθμούς κελσίου, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, κάθε δύο με τρία χρόνια.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην έκθεση την οποία συνέταξαν Βρετανοί επιστήμονες, το καλοκαίρι του 2021 ήταν το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών στην Ευρώπη, με τη Σικελία να «σπάει το ρεκόρ» των 48 βαθμών Κελσίου , που διατηρούσε από το καλοκαίρι του 1977 η Αθήνα, με το θερμόμετρο να φθάνει τους 48.8 βαθμούς.