Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 17 άτομα για τον προπηλακισμό μέλους του πολιτικού προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Μέλη της οργάνωσης Ένωση Νέων Τουρκίας έβαλαν μια κουκούλα στο κεφάλι του Αμερικανού, που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο επίσκεψης, και φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ.

«Είσαι εχθρός μας, είσαι ανεπιθύμητος εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε σε Αμερικανούς στρατιώτες να περιφέρονται ελεύθερα στα εδάφη μας. Γιάνκη πήγαινε σπίτι» ανέφεραν, επικρίνοντας την αμερικανική στήριξη στους μαχητές του YPG, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

17 συλλήψεις

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι 17 που συνελήφθησαν έβαλαν στο στόχαστρο μέλος του πολιτικού προσωπικού πλοίου του αμερικανικού πολεμικού πλοίου.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης του USS Mount Whitney δήλωσε ότι το πλήρωμά του ανυπομονεί να επισκεφθεί την Τουρκία να να «ενισχύσει τη σχέση μας με τους Τούρκου συμμάχους μας», καθώς το πλοίο έπλεε μέσω του Βοσπόρου για να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε δυσαρέσκεια για την παρουσία του αμερικανικού πλοίου στην περιοχή και δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Μαύρη Θάλασσα πραγματοποίησαν άσκηση με καταστροφή εχθρικών στόχων.