Οργιάζει το εμπόριο πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο διαδίκτυο, με τα κυκλώματα να διαφημίζουν πλέον ανοιχτά σε γνωστές πλατφόρμες τη δράση τους.

Το MEGA φέρνει στο φως φωτογραφίες με κάρτες, προσχέδια πλαστών πιστοποιητικών, έτοιμα πιστοποιητικά προς πώληση από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτόν οι επιτήδειοι προσπαθούν να προσελκύσουν πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν και αναζητούν πρόσβαση για να αποκτήσουν το χαρτί που θα τους επιτρέπει να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς.

Το MEGA επικοινώνησε με τους μεσολαβητές αυτών των γκρουπ και τους ζητήσαμε να μας στείλουν ένα προσχέδιο πιστοποιητικού. Όπως φαίνεται, το προσχέδιο περνάει κανονικά από τους ελέγχους.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας. Ενδιαφέρομαι για ένα πιστοποιητικό γιατί δεν θέλω να κάνω ένα πειραματικό εμβόλιο. Είναι εφικτό;

Μεσολαβητής: Ευχαριστώ πολύ. Από ποιο μέρος μας γράφετε;

Δημοσιογράφος: Είμαι Έλληνας πολίτης.

Το κόστος αγγίζει τα 150 ευρώ και η πληρωμή γίνεται μέσω Bitcoin.

Μεσολαβητής: «Παράγουμε πιστοποιητικά και για την Ελλάδα. Το κάνουμε αυτό μπαίνοντας στο σύστημα υγείας και παίρνουμε την ίδια πιστοποίηση μ’ έναν εμβολιασμένο. Τα πιστοποιητικά μας κοστίζουν 150€ και για λόγους ασφαλείας οι πληρωμές γίνονται μέσω Bitcoin γιατί μας εγγυάται την ασφάλεια και προστατεύει την ταυτότητά μας. Ποιο εμβόλιο θέλετε;»

Δημοσιογράφος: «Θα προτιμούσα το εμβόλιο της Moderna. Μπορείτε να μου εγγυηθείτε ότι η πιστοποίηση είναι αποδεκτή; Πού είναι η βάση σας; Ρωτώ γιατί ένας φίλος μου που αγόρασε ένα πιστοποιητικό στην Ιταλία, δεν ήταν αποδεκτό».

Στο πλαίσιο της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για σοβαρές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για παράνομες πράξεις που σχετίζονται με τα τεστ και τα εμβόλια.