Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε η Cosco υπό την πίεση των εργαζομένων και αναγκάστηκε να κάνει δεκτά τα περισσότερα αιτήματά τους.

Ειδικότερα η Cosco έκανε δεκτή την εφαρμογή βάρδιας πέντε ατόμων, την επιτροπή υγιεινής και ασφαλείας ενώ καταργεί και την κόντρα βάρδια.

Τα νέα ανακοίνωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ Μάρκος Μπεκρης στους εργαζόμενους συναδέλφους του στη συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας θα γίνουν γνωστές αύριο, ενώ σε κάθε περίπτωση φαίνεται να απομακρύνεται η περίπτωση της απεργίας.

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι είχαν φροντίσει να στείλουν μήνυμα προς καθε κατεύθυνση διαψεύδοντας ότι υπάρχει συμφωνία στα τέσσερα από τα πέντε αιτήματα τους.

Αυτό που υπάρχει, όπως δήλωσε στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής είναι μια κατ’ αρχήν αποδοχή για την επιτροπή ασφαλείας αλλά ζητάμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υλοποίηση και των υπολοίπων αιτημάτων καθώς και αυτά εμπίπτουν τη παγίωση ενός καθεστώτος ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ όλη την ημέρα ήταν σε εξέλιξη ζυμώσεις με στόχο την αποφυγή της απεργιακής κινητοποίησης και της διαμόρφωσης ενός πλαισίου συμφωνίας.

Ο ΟΤ επικοινωνησε το απόγευμα με τον Υπουργό Ναυτιλιας Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποιος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν

-Να διαλευκανθεί η υπόθεση του δυστυχήματος του Δημήτρη

-Να δημιουργηθεί επιτροπή υγιεινής κι ασφάλειας

-Να, σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και τα 12ωρα

-Να μετατραπεί η πόστα σε 6αρα

-Να υπογραφεί ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες