Να έρθουν άμεσα προς κύρωση στην Βουλή, τα μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε με παρέμβασή του σήμερα στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ο Νίκος Βούτσης.

Επιτακτική η ανάγκη

Αναλυτικά η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτην προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

«Να έρθουν άμεσα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, οι συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία».

»Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα καθιστούν προφανώς επιτακτική την ανάγκη για την άμεση κύρωση των συμφωνιών ώστε να μην είναι κενές περιεχομένου οι δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Δένδια για «πλήρη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», όπως επίσης του κ. Βαρβιτσιώτη, Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, ενώπιων του εκπροσώπου της Σλοβενικής Προεδρίας στην Ε.Ε. στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, για την ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας.

»Δυστυχώς, υπό το φως των εξελίξεων αποκαλύπτεται το επικίνδυνο αδιέξοδο της μέχρι σήμερα κυβερνητικής πολιτικής που είναι όμηρος στις εσωτερικές ισορροπίες και αντιφάσεις και υπηρετεί μια απαράδεκτη «θεσμική διγλωσσία» γι’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα με όλες τις παραμέτρους του για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

»Η κύρωση των συμφωνιών θα ενισχύσει ουσιαστικά την απαίτηση της χώρας μας για αμοιβαία έμπρακτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας».