Έχουν, πως να το κάνουμε, προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις, αλλά και πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι εξαιρέσεις από τα υποχρεωτικά τεστ για όσους προσέρχονται στις εκκλησίες με την Ιερά Σύνοδο να επιμένει και να καλεί τους πιστούς όχι μόνον να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας , αλλά και να τους «προτρέπει πατρικά» – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά – για τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι ως ένδειξη τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, δεν θα παραστεί στις επικείμενες ενθρονίσεις των νεοχειροτονηθέντων Μητροπολιτών.

Ας το δούμε αναλυτικά τι ακριβώς λέει η Ιερά Σύνοδος. Λέει λοιπόν, «με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ότι πέρα από τις γραπτές Εγκυκλίους και οδηγίες Της, απευθύνει έκκληση σε όλους τους Κληρικούς Της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους Ιερούς Ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της ασθένειας και προτρέπει πατρικά όλους για τον εμβολιασμό τους».

Και όλα αυτά σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητος, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας. Και έτσι το θέμα της εξαίρεσης από τα τεστ έληξε.

***
Ο πλέον σχολαστικός υπουργός με κορωνοϊό

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ο οποίος υποβλήθηκε σε rapid test στη Βουλή και προκλήθηκε μια ανησυχία και μια αναστάτωση ανάμεσα στους βουλευτές άνευ προηγουμένου. Ο υπουργός συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής για το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο τρόπο χορήγησης αδειών οδήγησης όταν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα του rapid test. Κατόπιν αυτού διακόπηκε η συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί (εκτός απροόπτου) σήμερα, ώστε να απολυμανθεί η αίθουσα και να ακολουθηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

***
Να σημειώσω ότι μαζί με τον υπουργό ήταν ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας, ως εισηγητής του νομοσχεδίου και οι στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή, οι οποίοι ήταν μεν όλοι με μάσκες και εμβολιασμένοι (καθώς και ο υπουργός) πλην όμως ανησύχησαν. Ο κ. Καραμανλής είχε προγραμματίσει να κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου την Δευτέρα. Ήταν ίσως από τους πιο σχολαστικούς στην τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Ποτέ δεν τον έβλεπες χωρίς μάσκα, πάντα φρόντιζε να κρατά τις αποστάσεις, έκανε δύο φορές την εβδομάδα τεστ, πάρα ταύτα όμως μολύνθηκε από τον ιό. Τι συνέβη; Όπως είπαν οι γιατροί ο κ. Καραμανλής ήταν (ως υπουργός) από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν (από τον περασμένο Ιανουάριο) και πιθανόν η επίδραση του εμβολίου να είχε εξασθενήσει. Αλλά θα περάσει τώρα την ασθένεια, όπως του είπαν οι γιατροί, με ήπια συμπτώματα, μόνον και μόνον επειδή εμβολιάστηκε.

***
Με 300 ευρώ παίρνεις πλαστό πιστοποιητικό

Άλλο πάλι και τούτο: Διαστάσεις… επιδημίας φαίνεται πως αποκτά το φαινόμενο της διακίνησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού… made in Bulgaria, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η ΕΡΤ. Σύμφωνα με την μαρτυρία «μεσάζοντα» που προβλήθηκε στην τηλεόραση, με μόλις 300 ευρώ και μια ολιγόωρη επίσκεψη στη Σόφια, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Να σημειώσω ότι η Βουλγαρία σπάει κάθε μέρα αρνητικά ρεκόρ θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφει τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αφού είναι η χώρα με τους περισσότερους «αρνητές». Παρά ταύτα αυξάνονται διαρκώς οι καταγγελίες για οικογενειακούς γιατρούς που εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, με τα στοιχεία του κάθε πολίτη, χωρίς όμως να έχει εμβολιαστεί.

***
Μητσοτάκης: Όχι στο lockdown

Ήταν έκπληξη για τους περισσότερους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η «εμφάνιση του Πρωθυπουργού στα γραφεία τους, εν ώρα εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στην αίθουσα Γερουσίας στην ημερίδα που διοργάνωσε η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19» και θέλησε να περάσει από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, Τι τους είπε; « Δεν θα έχουμε lockdown». Και εξήγησε: «Αυτή είναι και η προσέγγιση όλων των χωρών που δοκιμάζονται σήμερα από την πανδημία. Δεν είμαστε οι μόνοι που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα» τους είπε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε: «Το σημαντικό είναι να μην βλέπετε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα κρούσματα είναι αυξημένα και υπάρχει αυξητική τάση, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στα τεστ. Άρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο είναι η θετικότητα και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων». Για την παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων είπε: «Ναι έχουμε μία πίεση στο ΕΣΥ, όχι ευκαταφρόνητη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά. Αλλά αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο να μην πάμε σε lockdown» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

***
Η υποχρεωτικότητα δεν προσφέρει κάτι

Στα νέα μέτρα που αφορούν στους ανεμβολίαστους αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, την ώρα που για δεύτερη ημέρα τα νέα κρούσματα ήταν πάνω από 6.000 ( 6.150 για την ακρίβεια) και οι θάνατοι, εκεί γύρω στους 50 (49 κατά ακρίβεια) και οι διασωληνωμένοι στους 431. Ο κ. Οικονόμου απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού τονίζοντας ότι από την ανάλυση των δεδομένων των εμβολιασμών αυτή την ώρα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να προσφέρει κάτι. Πρόσθεσε ότι στην υποχρεωτικότητα θα πρέπει να έχει κανείς και την ποινή, το μέτρο που θα επιβληθεί σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης γιατρών (εάν απαιτηθεί, είπε συγκεκριμένα).

***
Ο Μόσιαλος για τους επικοινωνιολόγους του Υπουργικού Συμβουλίου

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος καλεί τους ειδικούς «επιδημιολόγους» του Υπουργικού Συμβουλίου να επικεντρωθούν στα καθήκοντα που τους ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους εκεί που χρειάζεται». Παράλληλα βάλλοντας κατά των ίδιων σημειώνει ότι «τα πολλά λόγια είναι περιττά».

***
Η υποψηφιότητα Παπανδρέου διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Σας το έχω ξαναπεί ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έφερε ανάμεικτα συναισθήματα αλλά και αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και στους οπαδούς του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος τελευταίως στις συνεντεύξεις του λέει συνεχώς πως δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε προεκλογικά αλλά ούτε μετεκλογικά. Την υποψηφιότητα ωστόσο του κ. Παπανδρέου την βλέπουν θετικά, οι λεγόμενοι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ (διάβαζε Ρακούσης, Κουρουμπλής, Σπίρτζης, Ξενογιαννακοπούλου, Κοτσακάς, Τζουμάκας, Βάρτζελη και λοιποί) θεωρώντας ότι εάν νικήσει ο πρώην Πρωθυπουργός θα επηρεάσει και άλλους πασοκογενείς προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως οι λεγόμενοι «προεδρικοί», πιστεύουν ότι πιθανή νίκη του κ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές για το ΚΙΝΑΛ είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει πολλούς πρώην ψηφοφόρους του να επιστρέψουν, εκεί που ξεκίνησαν, δηλαδή στο ΠαΣοκ.

***
Η Ντόρα στη Βουλή

Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε χθες στη Βουλή για να ψηφίσει προεδρείο στην Επιτροπή Εξοπλισμών συγκεντρώθηκαν γύρω της πολλοί βουλευτές της ΝΔ (Καιρίδης, Μανωλάκος, Χατζηδάκης, Κέλλας και άλλοι) που ήθελαν να της μιλήσουν , να ακούσουν την γνώμη της για πολλά θέματα. Εως ακόμα και για τη υγεία του… Ερντογάν, εάν δηλαδή αληθεύουν οι φήμες που ήθελαν τον Τούρκο Πρόεδρο με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η Ντόρα είχε καλή διέθεση, μιλούσε με τους πάντες και δεν αρνήθηκε όταν μερικοί βουλευτές (διάβαζε Κέλλας) της ζήτησαν σέλφι.

***
Η πρωτιά στον Βόρειο Τομέα

Οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ πέρασαν πριν από λίγες ημέρες και η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξαν ούτε γκρίνιες, ούτε αντιπαραθέσεις. Εκπλήξεις ως προς τις πρωτιές συνέδρων υπήρξαν, ομόνοια υπήρξε και γενικά ένα ιδιαίτερα πολιτισμένο κλίμα. Για παράδειγμα, στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, πρώτος ανάμεσα σε 203 υποψήφιους συνέδρους της Β1 ΔΕΕΠ εξελέγη ο πολιτευτής της ΝΔ, Φώτης Καρύδας. Συγκέντρωσε 2977 ψήφους και δεν είναι και λίγες.

***
Οι σημαίες της Προεδρίας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Θα πάμε τώρα μια βόλτα στην οδό Ηρώδου Αττικού (πάντα έχουν ενδιαφέρον αυτές οι βόλτες στην συγκεκριμένη+ οδό με το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου) για να συναντήσουμε κάποιες αλλαγές στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρώτα απ΄όλα σας ενημερώνω ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας γέμισε σημαίες, ελληνικές κατά κύριο λόγο αλλά και ευρωπαϊκές. Μάλιστα η σημαία που της παρέδωσε στην Θεσσαλονίκη ο αλεξιπτωτιστής της παρέλασης τοποθετήθηκε με σεβασμό σε μια ξύλινη (σκούρα καφέ) τριγωνική θέση και βρίσκεται σε εξέχουσα θέση στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο προεδρικό γραφείο υπάρχει άλλη μια ελληνική σημαία και μία άλλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάποιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου στην είσοδο της αίθουσας των δεξιώσεων υπάρχει ακόμα μία σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αυτή που δώρισε στην Πρόεδρο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Σχοινάς την Ημέρα της Ευρώπης. Στο προεδρικό γραφείο υπάρχει και μία πλακέτα που απεικονίζει την Κύπρο, πίσω ακριβώς από την ελληνική σημαία.

***
Εάν βγείτε τώρα έξω από το κτίριο του Προεδρικού, εκεί όπου παρκάρουν τα αυτοκίνητα, θα συναντήσετε το νέο απόκτημά του: Έναν ολοκαίνουργιο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ευγενική προσφορά ελληνικής εταιρίας. Η Πρόεδρος έσπασε το πρωτόκολλο που θέλει τον αρχηγό του ελληνικού κράτους να κυκλοφορεί με βαριά, θωρακισμένα και ενεργειοβόρα αυτοκίνητα και κυκλοφορεί με ένα ηλεκτρικό Volkswagen. Τώρα εάν ρωτάτε τι έγινε το μαξιλαράκι που απεικόνιζε την Πρόεδρο και την γάτα Καλυψώ που βρισκόταν και αυτό στο προεδρικό γραφείο, σας πληροφορώ ότι αποσύρθηκε (από το γραφείο).