Ολο και περισσότερο γίνεται λόγος και στην Ελλάδα για τη σημασία της κλιματικής ουδετερότητας (net-zero) και της κυκλικής οικονομίας. Αλλωστε η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να γίνει Κλιματικά Ουδέτερη μέχρι το 2050 και ήδη μια σειρά από σχετικές νομοθεσίες για διευκόλυνση των πράσινων επενδύσεων έχει ξεκινήσει, όπως το Taxonomy.

Οι προκλήσεις και οι λύσεις ήταν και το θέμα συζήτησης στο 6ο Annual Sustainability Summit, που διοργάνωσε τo ΜΒΑ International του ΟΠΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE) και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση  και Guest Speaker τον Urs Brodmann, CEO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού First Climate.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που αποτελεί έναν χάρτη πορείας για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, ο στόχος μείωσης των εκπομπών για το 2030 ανέρχεται σε 55%.

Ηδη κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει με νόμο τον στόχο κλιματικής ουδετερότητας, όπως Σουηδία, Δανία, Γερμανία και Γαλλία μέχρι το 2050.

Στην Ελλάδα πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί δεν έχουν ακόμα κινητοποιηθεί επαρκώς για τη δημιουργία πλάνων που θα τους οδηγήσουν στον κοινό στόχο.

Την κατάσταση αυτή αποτύπωσε και η Ερευνα ESG & Net ΖERO του Κέντρου Αειφορίας, διαπιστώνοντας ότι μόλις το 21% των 110 εταιρειών που εκδίδουν Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης περιλαμβάνουν ποσοτικούς στόχους μείωσης που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ μόνο μία εταιρεία έχει δεσμευτεί στη θέσπιση Science-based Targets για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σχετικά με τις διαθέσιμες λύσεις και πέρα από την ουσιαστική μείωση των εκπομπών ρύπων η αντιστάθμιση εκπομπών ή αντιστάθμιση άνθρακα είναι από τις πιο σημαντικές λύσεις μαζί με τη χρήση ΑΠΕ που μπορούν να οδηγήσουν τις εταιρείες σε κατάσταση κλιματικής ουδετερότητας.

Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα δούμε πρόοδο σε αυτόν τον τομέα και παροχή ισχυρών κινήτρων από το κράτος για τις επιχειρήσεις που μπορούν και πρέπει να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης, όπως και ένα πρακτικό – εθνικό πλάνο για τη σταδιακή μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα.

*O κ. Nίκος Αυλώνας είναι επισκέπτης καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο (MBA International) & Πανεπιστήμιο του Ιλινόις – Σικάγο (UIC).