Tετρακόσιες σαράντα χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο MyDATA, την ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία η  ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Αυτό ανέφερε ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2021.

Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «από αυτή την εβδομάδα έχουμε σχεδόν 15.000 εγγραφές επιχειρήσεων κάθε μέρα ενώ 52.000 επιχειρήσεις εγγράφηκαν στην εφαρμογή για μικρότερες επιχειρήσεις, έχουν ληφθεί 170 εκατομμύρια παραστατικά μέχρι τώρα και τις τελευταίες μέρες διαβιβάζονται 3 εκατομμύρια παραστατικά την ημέρα, ενώ η αξία τους έχει ξεπεράσει τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ». «Το στοίχημα για εμάς ως το τέλος του χρόνου είναι να έχουν μπει όλες οι επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Εξήγησε, παράλληλα, ότι «το MyDATA και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ είναι η πιο σημαντική και πιο επιδραστική ψηφιακή μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και αφορά τη σχέση των επιχειρήσεων με το δημόσιο».

Επωφελής για τις επειχηρήσεις

Τόνισε, ότι είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις γιατί ψηφιοποιεί και απλοποιεί την καθημερινότητά τους, ενώ υπογράμμισε ότι «το όφελος για το δημόσιο είναι ότι έχει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα της αγοράς, η έννοια των πλαστών τιμολογίων είναι παρελθόν και μπορούμε μέσα από το σύνολο των παραστατικών που εγγράφονται στο MyDATA να ξέρουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα, τι να περιμένουμε από τις επιχειρήσεις, τι είναι εύλογες δαπάνες, ώστε να γίνονται πολύ πιο στοχευμένοι έλεγχοι».

Από την κατάσταση αυτή, σχολίασε ότι αναμένεται μείωση της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, ενώ γνωστοποίησε ότι επόμενο βήμα για τις επιχειρήσεις είναι η οριστική απαλλαγή από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, η προσυμπλήρωση δηλώσεων μέσα από τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων και η διευκόλυνση των επιστροφών.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα myPROPERTY για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δήλωσε ότι «μέχρι την υποχρεωτικότητά της η συμμετοχή των συμβολαιογράφων ήταν 35% και από τότε που έγινε υποχρεωτική το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 92%».

Διαβούλευση για τη φορολογική ενημερότητα

Ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι «σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για τη φορολογική ενημερότητα» ώστε να ληφθούν μηνύματα από την αγορά για τα προβλήματα που έχει εντοπίσει. Σκοπός της Αρχής, όπως είπε, είναι ως το τέλος Ιανουαρίου να έχει καταλήξει στις αλλαγές που πρέπει να φέρει για να βελτιωθεί το κανονιστικό πλαίσιο της φορολογικής ενημερότητας.

Σχετικά με την ψηφιακή εφορία σημείωσε ότι «ήδη για 250 διαδικασίες, ο πολίτης δεν χρειάζεται να πάει στην εφορία του αλλά μπορεί να στείλει το αίτημά του και τα έγγραφά του μέσα από την οθόνη του, από το σπίτι ή το γραφείο του».

Τώρα πλέον ανοίγει η δυνατότητα να κλείσει κανείς ραντεβού μέσα από το myAADE πιλοτικά για 20 ΔΟΫ της χώρας.

«Το όραμα είναι να φτάσουμε στα επόμενα λίγα χρόνια στο σημείο που δεν θα χρειάζεται κανείς να πάει στην εφορία του για κανέναν λόγο» πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής στοιχείων με άλλες φορολογικές αρχές ανέφερε, τέλος, ότι «τα δεδομένα αυτά έχουν αρχίσει και αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και αξιοποίησης» και σημείωσε ότι «ήδη και πέρσι αλλά και φέτος έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν εισοδήματα στο εξωτερικό που δεν τα είχαν δηλώσει, και ειδοποιήθηκαν να έρθουν να τα δηλώσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ