Ψηφίστηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα σχολικά γεύματα, που προβλέπει την άμεση έναρξη της διανομής τους σε όλα τα δημοτικά σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι σε μια χρονιά κατά την οποία οι επιπτώσεις της πανδημίας πλήττουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες οικογένειες, «δεν χωράει καθυστέρηση στη διανομή των γευμάτων, όπως γινόταν σε ετήσια βάση επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «ακόμα και στον τελευταίο διαγωνισμό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δόθηκαν γεύματα, μέχρι και τις 15 Μαΐου, δηλαδή έναν μήνα πριν το κλείσιμο των σχολείων».

«Εφέτος, έως ότου ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, θα γίνουν αναθέσεις, βάσει της τροπολογίας, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη σίτιση των παιδιών. Βούληση του υπουργείου είναι, μετά τη ρύθμιση αυτή, να απευθυνθεί στις εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν ούτως ή άλλως στον διαγωνισμό. Υπογραμμίζεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι σχεδόν οι ίδιες με αυτές που συμμετείχαν στη διανομή των σχολικών γευμάτων πέρυσι, αλλά και όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πλην δύο μόνο εταιρειών από τις 28 συμμετέχουσες). Προξενούν λοιπόν κατάπληξη σχετικά σχόλια τα οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου.

«Ανταποκρινόμενο στις οικονομικές δυσκολίες»

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανταποκρινόμενο στις οικονομικές δυσκολίες, που επέφερε η πανδημία, προέβλεψε ουσιαστική ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων τουλάχιστον για τα επόμενα τρία έτη. Συγκεκριμένα, προέβλεψε την υλοποίηση του προγράμματος με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 25% (16,6 εκατομμύρια ευρώ), 25.000 περισσότερα γεύματα και 268 περισσότερες σχολικές μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Οι αυξήσεις αυτές έγιναν, με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων δήμων της επικράτειας και είναι αποτέλεσμα πολυκριτηριακής επιστημονικής μελέτης, η οποία βασίστηκε στα ποσοστά ανεργίας, δυναμικότητας δημιουργίας θέσεων εργασίας και δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, διαβεβαίωσε πως εξαντλείται κάθε μέσο για την αποτελεσματική διανομή των γευμάτων, ώστε τα επόμενα δύο χρόνια όχι μόνα τα γεύματα να λαμβάνονται από περισσότερα παιδιά, αλλά και να μην υπάρχει ούτε μια μέρα καθυστέρηση στη διανομή τους».

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώς Φωτίου, για την τροπολογία που έφερε στη Βουλή η υφυπουργός Εργασίας.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνεται:

«1. Ότι οι απρόβλεπτες ανάγκες που επιτρέπουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα σχολικά γεύματα φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια.

  • Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση αυτή είχε αποφασιστεί ήδη από τον Απρίλιο, οπότε και βγήκε η διακήρυξη του διαγωνισμού και δεν προέκυψε εκ των υστέρων. Εξάλλου, κάθε χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αύξανε τα γεύματα.

2. Ότι φέτος ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Απρίλιο ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ πολύ αργότερα κάθε χρόνο.

  • Η αλήθεια είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο διαγωνισμός ξεκινούσε επίσης την άνοιξη και ολοκληρωνόταν εγκαίρως ώστε να διανέμονται ομαλά τα σχολικά γεύματα

3. Ότι καθυστέρησαν απρόβλεπτα, διότι έκαναν μελέτη κριτηρίων για τα επιπλέον γεύματα που αποφάσισαν να δώσουν, ώστε να δοθούν εκεί που πρέπει.

  • Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που δόθηκαν τα σχολικά γεύματα, και κάθε χρόνο που αυτά επεκτείνονταν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοζε τρία κριτήρια: τα ποσοστά ανεργίας σε μια περιοχή, τα ποσοστά φτώχειας και τον αριθμό των νοικοκυριών που έπαιρναν το ΚΕΑ. Άρα τα κριτήρια αυτά που επικαλέστηκε σήμερα, η Ν.Δ. τα βρήκε έτοιμα.

4. Είπε η κ. Μιχαηλίδου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα γεύματα με απευθείας αναθέσεις.

  • Η αλήθεια είναι ότι το 2016, δώσαμε 4.500 γεύματα στο Πέραμα, με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Από το 2017 και ύστερα, που θεσμοθετήθηκαν με νόμο, η δαπάνη τους περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό και από τότε και μετά προκηρύσσονταν κάθε χρόνο με νόμιμο τακτικό διαγωνισμό που ουδέποτε εξέπεσε».

Η Θεανώ Φωτίου τόνισε στη συνέχεια: «Υπάρχουν και όρια στο ψεύδος, ιδιαίτερα όταν καλείται η Βουλή με βάση αυτό να ψηφίσει παράνομη τροπολογία».

Η σχετική ανάρτηση στο Facebook