«Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων. Και το αναρωτιόμαστε και το φοβόμαστε. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καλά» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η κ. Γκάγκα δεν έκρυψε την ανησυχία της για τις αντοχές του συστήματος υγείας, ιδίως στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μακεδονία και Θράκη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς υπάρχουν λίγα κρεβάτια κοροναϊού. «Οι ανάγκες, μας κάνουν να μετατρέπουμε το σύστημα και το ιδιωτικό και το δημόσιο. Είναι σημαντικό να το προλάβουμε», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που πάρθηκαν θα μπορούν να προλάβουν μια ενδεχόμενη επιδείνωση απάντησε: «Για να προλάβουμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί», και πρόσθεσε ότι «ό,τι μέτρα και να βάλουμε εάν ο καθένας από εμάς δεν προσέξει δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα».

Δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα γιατί είμαστε κοντά στο 50% του εμβολιασμού

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα γιατί όπως εξήγησε και στις κοινότητες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πάνω – κάτω ένα 50% εμβολιασμού.

Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τους ανεμβολίαστους, η Μίνα Γκάγκα επισήμανε ακόμη ότι ο στόχος είναι να είμαστε προσεκτικοί όλοι, ενώ επεσήμανε ακόμα μια φορά ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

«Καθημερινά η επιτήρηση και των νοσηλείων και των ΜΕΘ και των θανάτων δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των ασθενών που νοσηλεύονται και αυτοί που χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα, να προσέχουμε τις επαφές, να φοράμε μάσκα και να εμβολιαστούμε. «Όχι μόνο να εμβολιαστούμε για πρώτη φορά. Αλλά και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, να κάνουν την τρίτη δόση».