Μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, στην στρατηγική της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας, αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την ομιλία του σε ημερίδα στην Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να πάμε σε γενικό lockdown, καθώς «δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», ενώ στάθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών υπογραμμίζοντας δε, πως όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση.

Κεντρική πολιτική επιλογή να μην πάμε σε lockdown

«Aποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο να μην πάμε σε lockdown» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτή είναι και η προσέγγιση όλων των χωρών που δοκιμάζονται σήμερα από την πανδημία. Δεν είμαστε οι μόνοι που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα» είπε και επισήμανε ότι ότι αυτό που πρέπει να βλέπουμε είναι η θετικότητα   και όχι ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων.

«Το σημαντικό είναι να μην βλέπετε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα κρούσματα είναι αυξημένα και υπάρχει αυξητική τάση, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στα τεστ. Άρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο είναι η θετικότητα και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων».

Να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν καταλαβαίνει την κριτική που ασκείται για την αποστολή sms υπενθύμισης των ραντεβού για εμβολιασμό.

«Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας συμπεριλαμβανομένης και της εξατομικευμένης επικοινωνίας για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το σωστό», είπε και πρόσθεσε πως «σημασία έχει να πειστούν αυτοί που δεν έχουν κάνει καθόλου εμβόλιο, καθώς το 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι».

Ο πρωθυπουργός αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, υπογράμμισε πως αυτή τη φορά είναι πιο έτοιμο: «Ναι έχουμε μία πίεση στο ΕΣΥ, όχι ευκαταφρόνητη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά», τόνισε.

Έκκληση για εμβολιασμό

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, σημείωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής δόσης, καθώς το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές μετά την έλευση έξι μηνών από την δεύτερη.«Η πρόληψη αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα καθώς οι δομές υγείας συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τους ασθενείς κοροναϊό.

Η συγκυρία επιτάσσει ταυτόχρονα με την προληψη να ενταθούν και οι εμβολιασμοί ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, τόνισε πως οι σχετικές ανακοινώσεις προσαρμόζουν τη ζωή μας σε μία νέα  πραγματικότητα που υπηρετούν τρεις αρχές.

  • Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.
  • Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους
  • Όσοι δεν θωρακίζονται από το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο

«Ζητώ από όσους δεν το έχουν κάνει, να εμβολιαστούν αύριο κιόλας ώστε να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία και να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια και να χτίσουμε ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας. Εξάλλου το εμβόλιο είναι η απόλυτη πρόληψη, το δώρο της επιστήμης που αύξησε το προσδόκιμο ζωής κατά τον 20ο αιώνα», σημείωσε.

Παράλληλα επισήμανε πως η πανδημία του Coivd ανέδειξε τη μεγάλη δυναμική που έχουν οι θεωρίες συνωμοσίας, τονίζοντας πως η αξιοπιστία του πομπού έχει πολύ μεγάλή σημασία και γι΄αυτό είναι αναγκαία η αρωγή της επιστημονικής κοινότητας.