H σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία όπου συρρέουν 200 ηγέτες από όλο τον κόσμο είναι στα κύρια σχόλια των γερμανικών εφημερίδων. Η Süddeutsche Zeitung (έντυπη έκδοση 02.11) επικεντρώνεται στην Ευρώπη και γράφει: «Οι Ευρωπαίοι μπορούν να αποδείξουν ότι η οικονομική ανάπτυξη και η προστασία του κλίματος δεν αλληλοαποκλείονται. Αυτό, φυσικά, απαιτεί περαιτέρω πίεση από τους προοδευτικούς και όσους ανησυχούν. Δεν πρέπει να απογοητευτούν, ακόμα κι αν αυτή η Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα υπολείπεται κατά πολύ από αυτά που υπαγορεύει η κοινή λογική. Γιατί χωρίς αυτή την πίεση, δεν πρόκειται να κάνουν κάτι ακόμα και αυτοί που έχουν καλές προθέσεις. Καμία Σύνοδος Κορυφής από μόνη της δεν μπορεί να δώσει τέλος στην κλιματική κρίση. Αλλά σίγουρα δεν θα λειτουργήσει και χωρίς αυτές τις συναντήσεις. Παγκόσμια ευθύνη και υποσχέσεις έχουν αξία μόνο όταν κάθονται στο ίδιο τραπέζι αυτοί που προκαλούν την κρίση και αυτοί που υφίστανται τις επιπτώσεις. Όλα αυτά γίνονται πολύ αργά. Αλλά ο κόσμος δεν έχει μεγαλύτερη ελπίδα από αυτή».

Η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας

To Χρηματιστήριο Αθηνών

To Χρηματιστήριο Αθηνών

H εφημερίδα Handelsblatt από το Ντίσελντορφ αναφέρεται με ρεπορτάζ της στην ελληνική οικονομία και το επιγράφει με τον τίτλο «Καλές προοπτικές, ευνοϊκές αξιολογήσεις». Η εφημερίδα σημειώνει πως «Η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της την πανδημία γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών».

Και λίγο παρακάτω γράφει: « Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Athex Composite, κατέγραψε συν 50% το 2019. Αυτό ήταν κορυφαίο παγκοσμίως. Τώρα πολλοί αναλυτές βλέπουν ξανά ευκαιρίες εισόδου. Οι αναλυτές της μεγάλης βρετανικής τράπεζας HSBC συνιστούν στην παρούσα φάση να υπερκτιμηθεί η αξία των ελληνικών μετοχών. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs βλέπει τον Athex Composite με τις 60 μεγαλύτερες και καλύτερες ελληνικές εταιρείες στις 1000 μονάδες στο τέλος του έτους, δηλαδή 11%  πάνω από το τρέχον επίπεδο».

Άλλη μια αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα

]

H Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Σακελλαροπούλου

]H Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Σακελλαροπούλου

TAZ του Βερολίνου δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της άρθρο σχετικά με την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα και το επιγράφει «Η μη δημοφιλής σωτήρας» σημειώνοντας πως «Χωρίς τη συνετή παρέμβασή της, η ελληνική ιστορία με το Grexit και τη χρεοκοπία ολόκληρης της χώρας θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν διαφορετική σήμερα. Εκτός από την κρίση χρέους, πολλές άλλες αποφάσεις έχουν επηρεάσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Σκεφτείτε το άνοιγμα των συνόρων στην Ελλάδα το 2015, το οποίο συνέβαλε στην απρόσκοπτη εισροή προσφύγων στη Γερμανία και κορυφώθηκε με τη «συμφωνία για το προσφυγικό» που διαπραγματεύτηκε η Μέρκελ μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Σκέφτεται κανείς επίσης την πρόσφατη σύγκρουση Τουρκίας-Ελλάδας, στην οποία η Μέρκελ αρνήθηκε να πάρει θέση, αλλά προσπάθησε να επιλύσει τη διαφορά μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών με στυλ παρουσιαστή. Στην Ελλάδα αυτό δεν έκανε την καγκελάριο πιο δημοφιλή. Ο κόσμος περίμενε ότι θα προστατεύσει τους Ευρωπαίους γείτονές της. Οπότε το ταξίδι της στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολο. Ο κόσμος στην Ελλάδα αρνείται να της δείξει τον σεβασμό που της δείχνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά και στην Αθήνα και από τις δύο πλευρές ακούστηκαν τόνοι αυτοκριτικής και συμφιλίωσης».

Μαρία Ρηγούτσου