Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, την Δευτέρα 1.11 το μεσημέρι έκανε δημοσίως έναν απολογισμό πεπραγμένων. Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον λόγο είχε σχεδόν αποκλειστικά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ κ. Μάρκος Χολέβας, ενώ παρούσες ήταν επίσης η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ Ελένη Χανδρινού, τα μέλη του Δ.Σ Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Μαρία Καλλιμάνη και η νέα Γενική Διευθύντρια Αθηνά Καρτάλου-Αντούκου που πήρε την θέση του κ. Παντελή Μητρόπουλου ο οποίος παραιτήθηκε καθότι η επιθυμία του να ασχοληθεί με την παραγωγή ταινιών θα δημιουργούσε ασυμβίβαστο αν παρέμενε στη θεσμική θέση.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του απολογισμού

>Η συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ σε ότι αφορά το πρόγραμμα Covid -19. Το Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα προσέθεσε 1.000.000 € στο ποσό των 2.800.000 € του αρχικού προγράμματος Covid -19. Διατέθηκαν έτσι από το Υπουργείο 3.800.000 € στην κινηματογραφική κοινότητα.

>Προεγκρίσεις και εγκρίσεις κινηματογραφικών σχεδίων, καθώς και ενίσχυση έτοιμων ταινιών ολοκληρώνουν την αξιολόγηση όλων των προτάσεων (374), ορισμένες από τις οποίες εκκρεμούσαν μέχρι και τρία χρόνια!

>Τέλος στην επί χρόνια ανοιχτή πληγή του ΕΚΚ σε ότι αφορά κατάρτιση Εσωτερικού Κανονισμού. «Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τον Εσωτερικό Κανονισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χολέβας.

>Διαβίβαση στην Εισαγγελία Αθηνών των εκθέσεων των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2017 προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξετάσει την ύπαρξη ή μη ποινικών αδικημάτων.

>Εξασφάλιση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 χρηματοδότησης (επιλέξιμη δαπάνη ύψους 1.418.964 €) για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία».

Τέλος στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της θεσμικής παρουσίας του ΕΚΚ, ο κ. Χολέβας ανέφερε ότι η σχέση του με το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) είναι άριστη και έδωσε έμφαση στο μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων για τον συντονισμό όλων των δράσεων που ως γνωστόν, τον τελευταίο καιρό αναδεικνύουν την Αθήνα ως τόπο γυρισμάτων ταινιών του εξωτερικού. «Στόχος μας είναι η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού και η διεύρυνση του κλάδου» είπε ο κ. Χολέβας.

Συνεπώς, από την πλευρά του το ΕΚΚ δηλώνει σήμερα αισιόδοξο σε ότι αφορά την επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων, που δοκίμαζαν τη σχέση του με την κινηματογραφική κοινότητα.

Το ερώτημα φυσικά είναι πως ακριβώς θα αντιδράσει σε αυτές τις ανακοινώσεις η κινηματογραφική κοινότητα.