Ο πρωθυπουργός (τέως, πλέον) της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «προδοσία» στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, δήλωσε ότι είναι «ο μεγαλύτερος πατριώτης» που κατάφερε πράγματα για τα οποία υπήρχε άρνηση παλαιότερα.

Οι δηλώσεις Ζάεφ έγιναν την Παρασκευή, πριν την παραίτησή του χθες Κυριακή βράδυ, σε απάντηση των κατηγοριών της αντιπολίτευσης εναντίον του.

«Ως προδότη…»

«Λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία και επειδή έχουμε εκπληρώσει πλήρως το Πλαίσιο της Οχρίδας, προσπαθούν να με παρουσιάσουν ως προδότη, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου τον μεγαλύτερο πατριώτη, γιατί η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ πριν και καθιερώθηκαν σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε.

Ο Ζάεφ υπενθύμισε ότι πριν το 2017 η χώρα είχε την ονομασία «FYROM» για όλο τον κόσμο και ότι τα δημοσιεύματα χρησιμοποιούσαν τους όρους «ο λαός της» και «η γλώσσα του», αλλά σήμερα είμαστε «Μακεδόνες με μακεδονική γλώσσα», τόνισε.

Απέναντι σε αυτό πιστεύει ότι βρίσκονται οι πολιτικοί αντίπαλοι που είναι κατά και των τριών συμφωνιών, αν και οι συμφωνίες αυτές, όπως είπε, έχουν καθιερώσει τη χώρα διεθνώς.

Αντίδραση της Ελλάδας…

«Εχουμε ήδη εκλεγμένους δημάρχους που διαδήλωναν για σκέτη «Μακεδονία». Δεν είναι αυτό το μέλλον. Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE δεν χρησιμοποιεί το «Βόρεια». Πώς περιμένει από εμάς να προχωρήσουμε προς την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η ενδεχόμενη επιστροφή του VMRO-DPMNE στην εξουσία, που δεν θα επιτρέψουμε, θα παραβιάζει το Σύνταγμα, αν δεν θα χρησιμοποιεί τη νέα συνταγματική ονομασία και στην αρχή θα προκαλέσει τουλάχιστον μία χώρα, και αυτή είναι η Ελλάδα.

«Ξεκινήσαμε συνεργασία δισεκατομμυρίων ευρώ και ο κίνδυνος είναι τεράστιος», υπογράμμισε ο Ζάεφ.

Πηγή: sitel