Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, εισέρχεται από σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Η μίνι κρίση για τον «αρχηγό των 35 ημερών» ξεπεράστηκε και οι υποψήφιοι για την ηγεσία εντείνουν την κινητικότητά τους. Οι συζητήσεις πλέον περιστρέφονται στο αν όλοι οι υποψήφιοι φτάσουν μέχρι το τέλος της κούρσας και ποια μπορεί να είναι τα πιθανά δίδυμα του δεύτερου γύρου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να δοθεί τέλος στο «θέατρο του παραλόγου» που στήθηκε τις τελευταίες μέρες. Το ζήτημα της εκπροσώπησης του κόμματος στη Βουλή, τροφοδότησε σενάρια και εντάσεις. Ένα, επί της ουσίας, «υπηρεσιακό ζήτημα», λυμένο, αφού, υπήρχε η διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Βουλής, ότι δεν υπήρχε κανένα θεσμικό κενό, έφτασε να γίνει θέμα μεγάλο, μέχρι που βγήκαν στο τραπέζι τα μπλοκάκια.

Τι θα γινόταν, αν πριν τις εκλογές, υπήρχε ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Ποιοι θα ήταν υποψήφιοι για το αξίωμα του «προέδρου των 35 ημερών» και ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οι ψύχραιμοι, δεν είδαν  πίσω από όλη αυτή την ιστορία μόνο μια τρύπα στο νερό. Είδαν κάτι πολύ χειρότερο. Να τιναχτεί, χωρίς λόγο, στον αέρα όλο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες και έφερε τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.

Έτσι, σήμερα το απόγευμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμένεται να αποφασίσει το κατά πολλούς αυτονόητο, δηλαδή την επιβεβαίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Την εκπροσώπηση την έχουν οι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης. Τα λειτουργικά και θεσμικά καθήκοντα θα τα έχει, όπως και μέχρι σήμερα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου.  Αυτό συμφωνήθηκε μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων και ανταλλαγής κειμένων ανάμεσα σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές το μεσημέρι της Κυριακής.

Με δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Δεκεμβρίου, από σήμερα οι υποψήφιοι  εντείνουν την  προεκλογική τους προσπάθεια.  Το ενδιαφέρον τώρα, στρέφεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προεκλογικής περιόδου και κυρίως στην αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να έλθει στο προσκήνιο το θέμα των debate.

Ήδη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει να γίνουν δύο συζητήσεις μεταξύ των έξι υποψηφίων και άλλη μία μεταξύ αυτών που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο.  Απάντηση στην πρόταση δεν έχει υπάρξει, άλλωστε είναι βέβαιο ότι το θέμα έτσι κι αλλιώς θα μπει στο τραπέζι.  Όμως δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, επεσήμανε, καταθέτοντας την πρότασή του, ότι κανείς δεν θα δοξαστεί κρυπτόμενος.

Αυτή η αναφορά, ερμηνεύτηκε ως αιχμή προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα αποφύγει ο πρώην πρωθυπουργός την αντιπαράθεση με τους συνυποψηφίους του και τα αγκάθια, πολιτικά και επικοινωνιακά, που ενδεχομένως να κρύβουν, όπως εκτιμούν τα επιτελεία των βασικών αντιπάλων του; Οι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου είναι κατηγορηματικοί.  Ο κ. Παπανδρέου μπήκε στη διαδικασία εκλογής με άλλους 5 υποψηφίους. Θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που θα αποφασιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να τονώσουν και άλλο το ενδιαφέρον για τη διαδικασία και φυσικά για ένα ακόμα λόγο. Ότι θα υπάρξει η δυνατότητα κατά πρόσωπο συζήτησης για ζητήματα όπως αυτό της μετεκλογικής στάσης του κόμματος, της σχέσης του με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.