Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται αυτή την ώρα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Στη σύσκεψη υπό τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο θα συμμετέχουν οι περιφερειάρχες και η ΚΕΔΕ.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας έχει σημάνει συναγερμός μετά την έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ενώ η ανησυχία είναι μεγαλύτερη για ορισμένες περιοχές, όπως στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως φαίνεται από τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σχετικά με τη διασπορά των κρουσμάτων για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατέκτησε την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, ωστόσο και χθες,  η Θεσσαλονίκη βρέθηκε μια ανάσα από το Λεκανοπέδιο, τη στιγμή που και η Λάρισα αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία.

Πάντως, την ώρα που η χώρα βαδίζει ολοταχώς – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών – προς τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο αποτυπώνεται η ανησυχητική εικόνα που επικρατεί εξαιτίας της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το μήνα Οκτώβριο οι ημερήσιες νοσηλείες σε απλές κλίνες covid -19 διπλασιάστηκαν στο Ιπποκράτειο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2020 ο μέσος όρος των ασθενών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ήταν 50, φέτος τον ίδιο μήνα, οι ημερήσιες νοσηλείες έφτασαν τις 102.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ταρασίδης αναφέρει στα εξής στην ανάρτησή του:

«Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τις ημερήσιες νοσηλείες σε »απλές» κλίνες covid19 στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο για τον Οκτώβριο του 2021 και για τον Οκτώβριο του 2020. Η σύγκριση ανάμεσα στα 2 έτη δείχνει καθολικό διπλασιασμό του αριθμού νοσηλευόμενων για το 2021…».

Ολοταχώς για 5.000 κρούσματα ημερησίως

Εν τω μεταξύ, δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης .

Tόνισε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς και πρόσθεσε ότι «μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα.

Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600.  Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υποχρεωτικά τεστ και στους εμβολιασμένους

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους εμβολιασμένους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.