Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με τις… σκοτεινές κατοικίες του 2020. Σύμφωνα με αυτά, το 5,9% των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή μία στις 50 κατοικίες, ανέφερε ότι δεν είχε αρκετό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στο νοικοκυριό.

«Η πρόσβαση στο φως του ήλιου συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό», σημειώνεται στην έρευνα.

Στην πρώτη θέση η Ισπανία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ισπανία, όπου ένας στους 10 ανθρώπους δήλωσε ότι την περσινή χρονιά δεν είχε αρκετή πρόσβαση στο φως του ήλιου.

Τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ακολούθησαν η Γαλλία (9,5%), η Μάλτα (9,4%) και η Ουγγαρία (7,7%).

Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Η χώρα μας κατέγραψε ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Γηραιάς Ηπείρου και συγκεκριμένα 5,5%.

Στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας βρέθηκαν η Σλοβακία (2,6%,), η Ιταλία (2,6%), η Κύπρος (2,8%) και η Τσεχία (3,1%).

Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία για την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελβετία αφορούν το 2019 ενώ για την Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία είναι προασωρινά. Τα δεδομένα για την Γερμανία η Eurostat τα χαρακτηρίζει όχι και τόσο αξιόπιστα.