Σε εξέλιξη βρίσκεται διμερής συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της διάσκεψης G20 της Ρώμης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνάντηση με Μπάιντεν

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συγκρότηση ενός μηχανισμού βελτίωσης των διμερών σχέσεων και ότι συζήτησαν επίσης για τον τρόπο ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου. Οι ίδιες τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για συνάντηση σε καλό κλίμα.

Από αμερικανικής πλευράς, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι το τουρκικό αίτημα για τα F – 16 θα πρέπει να περάσει από μία συγκεκριμένη διαδικασία ενώ του έθεσε και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, ο Τζο Μπάιντεν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν σχεδιάζει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρκέστηκε να απαντήσει ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε μία καλή συνάντηση».

Συνάντηση Ερντογάν με Μακρόν

Συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

Σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία αναφέρει ότι η συνάντηση ήταν ευκαιρία για να εξετασθούν διμερή θέματα, ιδίως η Λιβύη, ενόψει της Διεθνούς Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου.