Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει και θα μιλήσει στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη.

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή θα συμμετάσχουν επίσης ηγέτες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μόρισον κ.α.

Μέσω βίντεο θα παρέμβει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τους αρμόδιους Επιτρόπους Φρανς Τίμερμανς, Κάντρι Σίμσον και Μαρέιντ Μαγκίνες.

Δεν αναμένεται υπογραφή νέας συμφωνίας για το κλίμα

Η διάσκεψη θα διαρκείσει ως τις 12 Νοεμβρίου και η τελική αποτίμηση της προόδου που θα επιτευχθεί στη διάρκεια των δύο εβδομάδων που θα διαρκέσει η COP26 στη Γλασκώβη θα είναι δύσκολη. Σε αντίθεση με προηγούμενες συνόδους για το κλίμα στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης του ΟΗΕ δεν πρόκειται να υπογραφεί μια νέα συμφωνία ή να καταγραφεί μια μεγάλη νίκη.

Στόχος είναι πολλές μικρές νίκες, από τις επίσημες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ σχετικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ως τις νέες δεσμεύσεις που πρόκειται να ανακοινώσουν στη διάρκεια της διάσκεψης χώρες, εταιρείες και επενδυτές.

Πού θα κριθεί η επιτυχία της COP26;

Η επιτυχία της COP26 θα κριθεί από το αν όλοι αυτοί θα καταφέρουν να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά μόνο 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 -σε σχέση με τα επίπεδα του 2010- και να μηδενιστούν ως το 2050.

Βάσει των υφιστάμενων δεσμεύσεων των κρατών οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 16% ως το 2030.