Το αργότερο αύριο αναμένεται να φτάσει στα χέρια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη το πόρισμα της έρευνας που είχε διατάξει τόσο σε πειθαρχικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει λεπτομερέστατη εικόνα για το τι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται ανακατατάξεις και αλλαγές, καθώς στην ηγεσία του υπουργείου είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

Δεν είναι αυτός…

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Κούγια, δικηγόρου των αστυνομικών, ότι ο 14χρονος που εμφανίστηκε αυτοβούλως ως ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκίνητου, δεν ήταν καν παρών στο περιστατικό.

«Δεν είναι αυτός, δεν τον αναγνωρίζουν οι αστυνομικοί» υποστήριξε ο κ. Κούγιας, κάνοντας λόγο για «ωραίο τέχνασμα να έρθει 14χρονος για να αποφύγει τις ποινές».

Όπως λέει ο Αλέξης Κούγιας μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, «είναι κατηγορηματικοί (σ.σ. οι αστυνομικοί) ότι το πρόσωπο που διέφυγε ήταν πολύ πιο ψηλό και πολύ πιο εύσωμο».

Οι δικαστικές Αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική ηλικία του τρίτου ατόμου, το οποίο, αν είναι μικρότερο των 15 ετών «είναι ποινικά ανεύθυνο», κάτι που δικαιολογεί την επιλογή του για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο στη θέση του πραγματικού εμπλεκόμενου, σύμφωνα με τον κ. Κούγια.

«Οδηγεί το συγκεκριμένο πρόσωπο στην ατιμωρησία. Αυτό που προβλέπεται για αυτά τα παιδιά είναι ότι δε φυλακίζονται. Αποφασίζει η δικαιοσύνη αν θα εγκλειστούν σε ίδρυμα και αν θα τεθούν υπό την επιμέλεια πραγματογνωμόνων».

«Καθαρή απόπειρα ανθρωποκτονίας. Διέφυγαν μπουσουλώντας»

Φως στην υπόθεση και στην απελευθέρωση τελικά των 7 αστυνομικών, έριξαν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

«Τα σημεία που είχαν ενδιαφέρον ήταν, όχι οι θέσεις των κατηγορουμένων, αλλά τα όσα είπε ο αυτόπτης μάρτυρας οδηγός του λεωφορείου, αλλά και οι άνθρωποι που κατοικούν στην περιοχή. Περίγραψαν με τα πλέον αδρά χρώματα μια εγκληματική συμπεριφορά που επιδείκνυε ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου», τονίζει ο κ. Κούγιας.

«Οι γείτονες περιέγραψαν μια συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ένα μέρος που οι αστυνομικοί είναι εγκλωβισμένοι. Ανατρέπει τις μηχανές, τις σέρνει. Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν μπουσουλώντας να διαφύγουν, γλύτωσαν την τελευταία στιγμή. Ήταν καθαρή απόπειρα ανθρωποκτονίας».

«Μία θανατηφόρα βολή»

Αναφερόμενος στους 38 πυροβολισμούς, ο συνήγορος των αστυνομικών σημειώνει:

«Έπεσαν 38 πυροβολισμοί και των 7 αστυνομικών συγχρόνως. Από 38 βολές μόνο μία ήταν θανατηφόρα και εκφράζω την θλίψη μου για τον θανούντα. Μόνο 4 βολές έχουν βρει στόχο».

Να ανακαλέσει ο Σπίρτζης

Σχετικά με τη δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη για τους αστυνομικούς και τους χαρακτηρισμούς που τους απέδωσε, ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε:

«Τον καλώ να ανακαλέσει και να αναγνωρίσει το λάθος του».