Ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο η εκδίκαση της έφεσης των ΗΠΑ για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ. Οι ΗΠΑ αμφισβητούν την απόφαση της 4ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η έκδοση του ιδρυτή της πλατφόρμας Wikileaks στις ΗΠΑ. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει εκεί μέχρι και 175 χρόνια φυλάκιση λόγω των δημοσιεύσεών του. Το Wikileaks αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, τις βάναυσες ενέργειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ καθώς και σοβαρά εγκλήματα πολέμου, για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη.

Η απόφαση του Ιανουαρίου προκάλεσε αρχικά ανακούφιση σε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις δημοσιογράφων και υποστηρικτές του Ασάνζ. Ωστόσο η ευφορία τους διήρκησε μέχρι να διαβαστεί η ετυμηγορία. Η δικαστής αποδέχτηκε «μόνο τον ανθρωπιστικό λόγο, ότι τον Ασάνζ αναμένουν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ», δήλωσε στην DW τον Αύγουστο η Μάργκιτ Στουμπ, βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή. «Δεν απέρριψε ούτε αμφισβήτησε κανένα από τα επιχειρήματα στο αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, ο Τζούλιαν Ασάνζ απειλείται με έκδοση, εάν οι ΗΠΑ αποδείξουν ότι οι συνθήκες κράτησης θα είναι τέτοιες ώστε η υγεία του και συνεπώς η ζωή του δεν τίθεται σε κίνδυνο».

Διαδηλωτές στο Λονδίνο, ΑσάνζΣτιγμιότυπο από διαμαρτυρία υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο

Eρευνητική ομάδα δημοσιογράφων από το Yahoo News δημοσίευσαν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ότι ο Ασάνζ έχει πράγματι λόγους να φοβάται τη ζωή του: Υπό τον τίτλο «Απαγωγή, δολοφονία και πυροβολισμοί στο Λονδίνο: Πληροφορίες για τα μυστικά σχέδια πολέμου της CIA κατά της σελίδας WikiLeaks», η Yahoo αναφέρει, μεταξύ άλλων, πώς λέγεται ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA επεξεργάστηκαν το σενάριο απαγωγής και δολοφονίας του Τζούλιαν Ασάνζ το 2017. Βάση των αποκαλύψεων αποτελούν οι συνομιλίες με συνολικά 30 πράκτορες μυστικών υπηρεσιών και κρατικούς υπαλλήλους. Αντιδρώντας στο δημοσίευμα της Yahoo, ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της CIA και αργότερα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε να αποδοθούν κατηγορίες για αποκάλυψη μυστικών πληροφοριών. Οι παρατηρητές της υπόθεσης το εκλαμβάνουν ως μία έμμεση επιβεβαίωση των ισχυρισμών. Στο μεταξύ, για τα σχέδια της CIA έδειξε ενδιαφέρον και η Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Διεθνής Αμνηστία υπέρ του Ασάνζ

Για τη Γενική Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, Aνιές Καλαμάρ, οι αναφορές σε σχέδια δολοφονίας της CIA αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη αναξιόπιστες διαβεβαιώσεις των διπλωματών των ΗΠΑ ότι ο Ασάνζ θα τύχει ανθρώπινης μεταχείρισης. «Οι διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης να μην βάλει τον Τζούλιαν Ασάνζ σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ή να μην τον υποβάλει σε καταχρηστικά ειδικά διοικητικά μέτρα έχουν απαξιωθεί από την παραδοχή της ότι διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει αυτές τις εγγυήσεις», δήλωσε η Καλαμάρ την Τρίτη. Επιπλέον «οι αναφορές ότι η CIA εξέταζε το ενδεχόμενο απαγωγής ή δολοφονίας του Ασάνζ θέτουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων από πλευράς των ΗΠΑ και κάνουν τα πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την υπόθεση ακόμη πιο ξεκάθαρα», συνέχισε η γ.γ. Η Καλαμάρ βλέπει την «ανελέητη δίωξη» του Τζούλιαν Ασάνζ να θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και την Ελευθερία της Έκφρασης, ενώ προτρέπει τις αμερικανικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ: οι βρετανικές αρχές, σύμφωνα με την ίδια, δεν πρέπει να εκδώσουν τον Αυστραλό στις ΗΠΑ, αλλά να τον αφήσουν ελεύθερο το συντομότερο.

Ονλάιν δημοψήφισμα κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑΟνλάιν δημοψήφισμα κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Στα μέσα Οκτωβρίου, 25 διεθνείς οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων απέστειλαν μια ανοιχτή επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, με την οποία απαιτούν, κάνοντας αναφορά στις «ανησυχητικές συζητήσεις εντός της CIA και της κυβέρνησης Τραμπ» να σταματήσει η ποινική δίωξη του Ασάνζ. Οι οργανώσεις – συμπεριλαμβανομένων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, της Human Rights Watch και της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών – είχαν ήδη τονίσει σε ανοιχτή επιστολή τους τον Φεβρουάριο ότι η δίωξη λόγω της δημοσίευσης απόρρητων εγγράφων αποτελεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου. Τώρα, έγραψαν, οι αποκαλύψεις για τα σχέδια της CIA «μεγεθύνουν την ανησυχία μας για τα κίνητρα πίσω από αυτή τη δίωξη και την επικίνδυνη υπόθεση που δημιουργείται».

Η Τζούλια Χολ, εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε το καλοκαίρι πως «η στρατηγική είναι να παραμείνει ο Ασάνζ υπό κράτηση για όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι ένα είδος «θανάτου με χίλιάδες μαχαιριές»».

Την περασμένη Δευτέρα, η σύντροφος του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, περιέγραψε την υγεία του ως «πολύ κακή». Το γεγονός ότι θα μπορούσε να αρθεί η απαγόρευση έκδοσης είναι «τρομακτικό», είπε. Ο γάλλος δικηγόρος του Ασάνζ, Αντουάν Βεϊ, περιέγραψε επίσης την κατάσταση του πελάτη του ως πολύ άσχημη «ψυχικά και σωματικά», ενώ επεσήμανε πως η απόφαση σχετικά με την έκδοσή του είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Ματίας φον Χάιν

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου