Μεσίστιες σήμερα οι σημαίες. Ανείπωτη η θλίψη για όλους τους Έλληνες. Εθνικό το πένθος για την κηδεία της Φώφης Γεννηματά στη Μητρόπολη Αθηνών, δημοσία δαπάνη, με τιμές υπουργού εν ενεργεία. Ανάμεσα στους επικήδειους που θα εκφωνηθούν θα είναι του 17χρονου γιου της Γιώργου, της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, του Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ και άλλων. Σοκ εξακολουθεί να επικρατεί σε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο -σε όλα τα κόμματα μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει πώς μια τόσο δραστήρια και ενεργός πολιτικός, που πριν δυο εβδομάδες έδινε μάχη όχι μόνον στη Βουλή αλλά και στην κούρσα των εσωκομματικών εκλογών, έφυγε ξαφνικά. Οι πιο στενοί συνεργάτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η Φώφη έφυγε από τη ζωή τη στιγμή που συνομιλούσαν μαζί της έως την Κυριακή το απόγευμα. Τους έδινε οδηγίες για το πώς να κρατήσουν την ενότητα στο κόμμα, τους έλεγε για να τους καθησυχάσει πως αισθάνεται κάπως καλύτερα. «Είναι η τρίτη φορά που ζούμε αυτό το τραγικό σκηνικό», έλεγαν τα πιο στενά μέλη της οικογένειας της Φώφης.

***
Ειδική συνεδρίαση της Βουλής

Στη Βουλή αναμένεται να οριστεί ειδική συνεδρίαση στη μνήμη της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, ενώ σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή και άφησαν ανθοδέσμες στα έδρανα που συνήθιζε να κάθεται η Φώφη Γεννηματά. Ήταν σπάνια η σκηνή, μπορώ να σας πω ότι πρώτη φορά συνέβη. Βουλευτές όλων των κομμάτων αγκαλιασμένοι και δακρυσμένοι μπροστά στο έδρανο της Φώφης. Πραγματικά συγκινητικό.

****

Πικραμμένος για το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά

Υπέρ της προώθησης ενός προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά» τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος επικροτώντας την ιδέα που κατέθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος:«Θα είχε τεράστια σημασία να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο με την ονομασία “Φώφη Γεννηματά”. Εγώ το υιοθετώ και θα το προωθήσω. Είναι μια πολύ καλή ιδέα και μπράβο στον κ. Μόσιαλο που την είχε», τόνισε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 κι 105,8. Και πρόσθεσε: «Η πρόληψη είναι καθοριστικό στοιχείο για κάθε ασθένεια. «Πρέπει να φύγει ο φόβος που υπάρχει στους ανθρώπους να επισκεφθούν τον γιατρό», πρόσθεσε. Τι γίνεται όμως με τις επενδύσεις στην Υγεία; Και κυρίως για τις επενδύσεις στην πρόληψη του καρκίνου; Ιδού τι λέει η Κυπρία αρμόδια επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

***
Ο κορωνοϊός σαρώνει, νέα έκρηξη κρουσμάτων

Εμφανής και στα αριθμητικά δεδομένα του ΕΟΔΥ αρχίζει πλέον να γίνεται η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.165 κρούσματα, ενώ σε υψηλά επίπεδα (380) παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ρώτησα μέλη της επιτροπής των ειδικών και μου είπαν ότι η έκρηξη των κρουσμάτων (που δεν ξέρουν ακόμα πού θα σταματήσει) οφείλεται κυρίως ότι παραμένουν πολλοί ανεμβολίαστοι και λόγω του καιρού που χειμωνιάζει και είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε μέσα. Τα τραπεζάκια στις ταβέρνες, στα εστιατόρια και στα μπαράκια μπαίνουν μέσα σιγά- σιγά και ο αριθμός των αρνητών του εμβολίου δεν μειώνεται Αποτέλεσμα; Να γεμίζουν και οι ΜΕΘ και το σημαντικότερο είναι ότι δεν προβλέπονται νέα μέτρα, ούτε υπάρχει σκέψη για νέο lockdown. Οσα μέτρα εφεξής ληφθούν θα αφορούν την προστασία των ανεμβολίαστων.

***
Εάν είναι να σωθώ διασωληνώστε με

Θα σας πάω τώρα με την αύξηση των κρουσμάτων σε μια ΜΕΘ και θα σας περιγράψω τι ακριβώς συμβαίνει εκεί μέσα. Πάμε λοιπόν σε μία από τις ΜΕΘ του Σωτηρία, όπου από τα 84 κρεβάτια που έχει στα 74 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς με covid. Και οι 74 είναι ανεμβολίαστοι. Ορισμένοι εξ αυτών εξακολουθούν παρότι χαροπαλεύουν να αρνούνται το εμβόλιο (όπως και οι συγγενείς τους που περιμένουν έξω από την ΜΕΘ). Ενας 52 ετών που ζητούσε να μην διασωληνωθεί (και απειλούσε με μηνύσεις τους γιατρούς εάν τον διασωληνώσουν) όταν έφτασε στον «αμήν» και δεν μπορούσε να αναπνεύσει, όταν καταλάβαινε ότι έφτανε το τέλος του, είπε στους γιατρούς, «εάν είναι να σωθώ διασωληνώστε με». Όντως τον διασωλήνωσαν και μόλις χθες τον αποσωλήνωσαν με το 52χρονο να φιλά τα χέρια των νοσηλευτών και των γιατρών από ευγνωμοσύνη.

***
Η Μέρκελ, το δείπνο και η διανυκτέρευση

Αύριο, ανήμερα της 28η Οκτωβρίου έρχεται η Μέρκελ. Έρχεται ως «υπηρεσιακή» Καγκελάριος, αφού η γερμανική Βουλή έχει συγκροτηθεί σε σώμα και θα παραμείνει ως «υπηρεσιακή», μόλις ορκισθεί η νέα κυβέρνηση. Η Μέρκελ έρχεται μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα της παραθέσει δείπνο στο σπίτι του. Η Γερμανία υπηρεσιακή Καγκελάριος θα συναντήσει τον 8ο Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος όμως δεν διαχειρίζεται ούτε μνημόνιο ούτε την οικονομική κρίση. Ίσα- ίσα, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του διαχειρίζεται ανάπτυξη. Θα συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Να υπενθυμίσω ότι η κυρία Μέρκελ είχε περάσει για να αποχαιρετήσει τους Τούρκους και από την Τουρκία, όπου μάλιστα έκανε και μια παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ερντογάν. Και κάτι ακόμα. Έως τώρα στις επισκέψεις της σε ξένα κράτη φρόντιζε να μην διανυκτερεύει. Δεν ήθελε (εκτός ολίγων περιπτώσεων) την διανυκτέρευση. Αυτή τη φορά στην Αθήνα θα διανυκτερεύει (κατά πάσα πιθανότητα στο Χίλτον), σπάζοντας έτσι έναν κανόνα που ίδια θέσπισε και που κράτησε για 16 χρόνια.

***

Προσκυνούσαν χωρίς μάσκες

Χωρίς αστυνομικούς στις εισόδους της εκκλησίας τελέστηκε ο Όρθρος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια για τον εορτασμό του Πολιούχου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία. Στην επίσημη δοξολογία παρέστησαν δύο Πρόεδροι, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά αυτό που ανησύχησε τους ειδικούς είναι ότι υπήρξαν πάλι πιστοί που είτε δεν φορούσαν μάσκα εντός του ναού, είτε την έβγαζαν για να προσκυνήσουν. Επίσης σημειώθηκαν και απρόοπτα με ιερέα να βάζει μέσα νωρίτερα δύο πιστούς χωρίς μάσκα παρότι το απαγόρευσε προσωπικό της ΕΛΑΣ, ενώ άλλος ιερέας διαμαρτυρήθηκε για την έντονη παρουσία της ΕΛΑΣ έξω από τον Ναό με αποτέλεσμα, απομακρύνθηκαν οι αστυνομικοί από τις εισόδους.

***
Ο τυφεκιοφόρος Σώζος

Γιατί όμως παρέστη εφέτος στην εκδήλωση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης; Έμαθα ότι πήγε για να τιμήσει έναν συντοπίτη του, από τη Λεμεσό, ήρωα. Ανάμεσα σε εκατοντάδες Έλληνες Κυπρίους εθελοντές πολεμιστές ήταν εκεί και ο 40ετής το 1912 τυφεκιοφόρος Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος, ο οποίος 41 μέρες αργότερα θυσιάστηκε πολεμώντας στις μάχες απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

***
Επεισοδιακή έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο

Την παράσταση προσπάθησε να κλέψει ένας γέρικος αδέσποτος σκύλος, ονόματι Λέων, κατά τη διάρκεια της έπαρσης της σημαίας το πρωί της Τρίτης (ανήμερα του Αγίου Δημητρίου) στον Λευκό Πύργο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ακούγοντας πλήθος ανθρώπων από νωρίς το πρωί και μουσικά όργανα, ο σκύλος, σύμφωνα με το thesstoday, στάθηκε στη μέση της τελετής και… ζήτησε απ’ όλους να φύγουν, φυσικά γαβγίζοντας. Παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων, το τετράποδο αρνούνταν πεισματικά να αποχωρήσει, προκαλώντας χαμόγελα σε όσους βρισκόταν στο σημείο, για την επιμονή του.

***
Το λίκνισμα του F-16 στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το… τρέιλερ της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, όλοι αυτοί οι τολμηροί και υψηλής ακρίβειας ελιγμούς που πραγματοποίησε την Τρίτη στον ηλιόλουστο ουρανό της Θεσσαλονίκης το F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «Ζευς», στο πλαίσιο δοκιμαστικής πτήσης. Επί 15 λεπτά το αεροσκάφος «λικνιζόταν» πάνω από τη Θεσσαλονίκη, «κόβοντας την ανάσα» των περαστικών που αιφνιδιασμένοι από τον εκκωφαντικό θόρυβο κοντοστάθηκαν, στρέφοντας το κεφάλι τους στον ουρανό για να απολαύσουν το εντυπωσιακό θέαμα. Αλλά στην παρέλαση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ετοιμάζει μια έκπληξη. Εάν βεβαίως ο καιρός το επιτρέψει, ένας αλεξιπτωτιστής των ειδικών δυνάμεων θα πέσει με το αλεξίπτωτό του, έχοντας στο πόδι του δεμένη μια ελληνική σημαία. Θα προσπαθήσει να προσγειωθεί μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και θα παραδώσει τη σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα είναι η ίδια σημαία που έχει υψωθεί, παρουσία της Προέδρου στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης την 25η Μαρτίου, για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

***
Φτερό με φτερό με ένα… MIG 29

Με την Αίγυπτο δεν υπογράφονται μόνον συμφωνίες για ηλεκτρική σύνδεση ή καθορισμού ΑΟΖ, αλλά διεξάγονται συχνά πυκνά και στρατιωτικές ασκήσεις. Όπως αυτή που διεξήχθη, νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την επωνυμία «GRC EGY EX07», με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Στην άσκηση αυτή τα ελληνικά F-16 πέταξαν φτερό με φτερό με αιγυπτιακά MIG 29 σε ασκήσεις εναέριας μάχης.