Στον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας στην κοινότητα, ενόψει του χειμώνα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Πρώτον το ποσοστό τον εμβολισμένων που υπολείπεται από εκεί που θα θέλαμε να είναι για covid-19 και μάλιστα σε περίοδο επικράτησης της μετάλλαξης Δ, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Δεύτερον είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας που είναι πιο χαλαρή ίσως λόγω κόπωσης.

Επίσης είναι σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό, οι καιρικές συνθήκες. Ξέρουμε ότι ο κοροναϊός είναι πιο ανθεκτικός στο κρύο και την ξηρασία. Μπορεί να πει κανείς πως στους 6 βαθμούς Κελσίου ο κοροναϊος διατηρείται στο περιβάλλον δέκα φορές μακρότερο χρονικό διάστημα από ότι στους 20 βαθμούς.

Από την αρχή της πανδημίας απασχολούσε το ενδεχόμενο του υψηλού κινδύνου της σύγχρονης λοίμωξης με δύο ιούς, δηλαδή του covid-19 και του ιού της γρίπης.

Οι κίνδυνοι της συνλοίμωξης

Όπως αναφέρεται σε μελέτη από το ΗΒ έχει καταγραφεί ότι η συνλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, όπως και ότι η συνλοίμωξη διπλασιάζει και τον κίνδυνο τα άτομα που νοσούν να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το εμβόλιο της γρίπης και πρόσθεσε πως μέχρι χθες είχαν γίνει μερικές χιλιάδες πάνω από το 1 εκατ. δόσεις.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου δεν πρέπει να συγχέουμε ένα απλό κρυολόγημα με τη γρίπη.

«Μόλις πριν λίγες ώρες το CDC δημοσίευσε ένα μήνυμα για τη γρίπη καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα γρίπης H1N2 στην Κροατία», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από μελέτη στο New England Journal of Medicine που αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη της θνητότητας εν καιρώ επιδημίας με την μετάλλαξη Δ, φάνηκε πως και τα δύο εμβόλια φάνηκαν να είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της θνητότητας, τόσο το Pfizer όσο και το AstraZeneca.

Επομένως, έχουμε αλλη μια απόδειξη ότι τα εμβόλια έχουν αποδώσει το άριστο στο θέμα της πρόληψης των θανάτων.

Εμβόλιο και μετάλλαξη Δ

«Θα πρέπει να αναφερθεί πάλι ότι η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από νόηση covid είναι επαρκής και προσφέρει υψηλή προστασία απέναντι στην μετάλλαξη Δ» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Πολλοί ανησυχούν εάν είναι επαρκής η κάλυψή τους αφού έχουνε νοσήσει με τη μία δόση εμβολίου, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι είναι και επαρκής και αποτελεσματική.