Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στο ανάκτορο Al Yamamah, στο Ριάντ.

Σταθερός και σημαντικός εταίρος

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα.

Υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας.

Συμφώνησαν μάλιστα στην θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 προκειμένου να εδραιώσει και να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρίγκιπας Διάδοχος αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο, με εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Αποσταθεροποιητικός και αντιπαραγωγικός ο ρόλος της Τουρκίας

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρίγκιπα Διάδοχο για την αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε απερίφραστα κάθε επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής επικρατείας. Από την πλευρά του ο Διάδοχος του θρόνου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Σαουδικής Αραβίας για τη διάθεση μίας συστοιχίας Patriot εκ μέρους της Ελλάδας για την ενίσχυση της άμυνας του Βασιλείου.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.