Η Φώφη Γεννηματά πέθανε νέα. Και σόκαρε περισσότερο η είδηση του θανάτου της επειδή πέθανε τόσο γρήγορα, επειδή έφυγε τόσο ξαφνικά. Μέσα σε 14 ημέρες από τη στιγμή που μπήκε στο νοσοκομείο, πέθανε.

Με το κεφάλι ψηλά, με αξιοπρέπεια, με την τιμή του μαχητή που τα τελευταία χρόνια έδινε αγώνα. Και νικούσε…Πανελλήνια είναι η συγκίνηση για την πρόωρη απώλειά της. Κηρύχθηκε εθνικό πένθος. Σύμβολο θάρρους, έμεινε όρθια και ανθρώπινη έως το τέλος. Γιατί, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ΄ όλα ανθρώπινη.

Τις τελευταίες ημέρες είχε επιδεινωθεί ραγδαία η υγεία της, πέρασε πολύ δύσκολα το Σαββατοκύριακο, παρά ταύτα, δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα (και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου) να συνομιλεί με τους στενούς της συνεργάτες. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, συντετριμμένος από την απώλεια, αποκαλύπτει τι τους έλεγε μέχρι προχθές η Φώφη: «Αυτό που μας έλεγε ήταν «προσέξτε την ενότητα της παράταξης», «κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία», «διαχειριστείτε την καθημερινότητα» και «κυρίως να προσέχετε να μην διασπαστεί η ενότητα»». Αυτά να ήταν και τα τελευταία λόγια- οδηγίες της Φώφης προς τους συνεργάτες της. Παρά την επιβάρυνση της υγείας της αυτό που την ένοιαζε ήταν η ενότητα της παράταξης.

***

«Οδυνηρό να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα»

Ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80. Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1995, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της Φώφης Κάκιας Βέργου: «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων» έλεγε πριν από ενάμιση χρόνο η Φώφη Γεννηματά που είχε αναφέρει σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση τις δυσκολίες που είχε βιώσει όταν διαγνώστηκε με καρκίνο: «Οδυνηρό να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα».

***
«Μια αστραπή είναι η ζωή μας…

Η ίδια όμως γνώριζε πώς καμιά καταραμένη αρρώστια δεν μπορεί να σε καταβάλει, να σε βάζει, όπως έλεγαν οι συνεργάτες της, στο καβούκι. Ετσι η μάχη που έδινε, αν και άνιση, ήταν συνεχής. Έλεγε συχνά ότι πρέπει να παλεύεις για τη ζωή, ακόμη κι αν αυτή είναι δύσκολη. Ότι πρέπει να κάνεις πράξη αυτό που έχει γράψει ο Καζαντζάκης: «Μια αστραπή είναι η ζωή μας. Μα προλαβαίνουμε…» Και η Φώφη πρόλαβε να ζήσει αυτή την αστραπή…

***
Την Τετάρτη θα τελεστεί η κηδεία της. Η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εκτεθεί την ίδια μέρα σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε για την Φώφη Γεννηματά: «Γενναία γυναίκα, έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της». Η Πρόεδρος ακύρωσε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, θα παραστεί όμως στη δοξολογία για τον Άγιο Δημήτριο, θα επιστρέψει στην Αθήνα για την κηδεία της Φώφης και εν συνεχεία θα ξαναπάει Θεσσαλονίκη για την παρέλαση.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για τη Φώφη: «Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας». Όλες οι πολιτικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανασταλεί.

***
Λουλούδια στο έδρανο της Φώφης

Στιγμές συγκίνησης καταγράφηκαν στη Βουλή στο άκουσμα της είδησης για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα έσπευσαν στο κενό έδρανο της Φώφης Γεννηματά, όπου λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας είχε αφήσει λουλούδια, συλλυπήθηκαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη και τους υπόλοιπους παριστάμενους βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι με δυσκολία έκρυβαν τη συγκίνησή τους. Ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε ακολούθως την αναστολή του νομοθετικού έργου για την τρέχουσα εβδομάδα, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

***
Κι έναν πόντο να πάτε ψηλά…

Η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, βρήκε τον Πρωθυπουργό να προσεγγίζει με το κυβερνητικό αεροσκάφος το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ήταν συντετριμμένος και μάλιστα, όπως έμαθα, είπε στους συνεργάτες του, να επισπεύσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα. Χρησιμοποίησε ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη για την Φώφη: «Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός». Και η Φώφη, πρόσθεσε, ήταν ένας άνθρωπος που με τη δράση και το παράδειγμά της πράγματι ανέβηκε ψηλά. Ακύρωσε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα που επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη.

***
Συνάντηση Κέρι- Μητσοτάκη

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός στη Σαουδική Αραβία με τον προσωπικό απεσταλμένο του Προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα Τζον Κέρι βρέθηκε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, έξι ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη, που χαρακτηρίζεται ως «μια από τις τελευταίες ευκαιρίες» ώστε να ανακτηθεί ο έλεγχος της κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Ελλάδα λόγω της θέσης της, που μπορεί να την καταστήσει κόμβο περιφερειακής συνεργασίας για την πράσινη ενέργεια, αλλά και βασικό παράγοντα στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Ενημέρωσε μάλιστα τον κ. Κέρι για την πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, για την ενεργειακή και γεωπολιτική της σημασία, καθώς όταν το εγχείρημα υλοποιηθεί, το καλώδιο θα συνδέει την Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Μαζί με τον Πρωθυπουργό ήταν ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Ελένη Σουρανή, η Αριστοτελία Πελώνη και ο Θανάσης Μπακόλας σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ΗΠΑ και Ευρώπης.

***

Οπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμα τον κ. Κέρι για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την πράσινη μετάβαση και την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της Ναυτιλίας, λίγες μέρες μετά την σχετική επιστολή που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Τόνισε ότι η ελληνική Ναυτιλία μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.

***
Με Σαουδάραβες επιχειρηματίες

Ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στο «Middle East Green Summit», ένα Φόρουμ – πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση εκπομπών ρύπων και την εξισορρόπηση του αποτυπώματος των ορυκτών καυσίμων, μέσω της χρήσης τεχνολογίας «καθαρής» ενέργειας, για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαχείριση υδάτων, μεγάλης έκτασης δενδροφύτευση κ.ά Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει ακόμη συναντήσεις με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη, είτε ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, ενώ πρόκειται να συμμετάσχει στο Φόρουμ Future Investment Initiative, που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου.

***
Το ελληνικό παράρτημα του Χόλιγουντ

Όπως έχει συχνά επισημανθεί, σε παράρτημα του Χόλυγουντ μοιάζει να έχει μετατραπεί η Ελλάδα καθώς εδώ και παραπάνω από δύο χρόνια οι μεγάλες ξένες παραγωγές που φιλοξενούνται σε ελληνικό έδαφος δεν έχουν σταματημό. Μετά από ένα έντονο κινηματογραφικό καλοκαίρι στις Σπέτσες όπου ο πρώην Τζέιμς Μποντ Ντάνιελ Κρεγκ γύρισε το «Knives Out 2» και στη Θεσσαλονίκη όπου ο Αντόνιο Μπαντέρας γύρισε την περιπέτεια «The enforcer», τώρα στη Θεσσαλονίκη αναμένονται σταρ όπως ο Τζέισον Στέιθαμ για τα γυρίσματα της τέταρτης ταινίας «Αναλώσιμοι». Στην Αθήνα πριν από λίγο καιρό τελείωσαν τα γυρίσματα της τελευταίας σεζόν της σειράς «Τζακ Ράιαν», και σε λίγο καιρό αρχίζουν ξανά τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου της σειράς «Τεχεράνη» που είχαν διακοπεί.

Και φυσικά, για μια ακόμη φορά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η έλξη των ξένων προς την χώρα μας δεν οφείλεται μόνο στις φυσικές ομορφιές .της αλλά και στην οικονομική προφορά του περίφημου cash rebate (επιστροφή φόρου) την οποία χειρίζεται με άψογο τρόπο το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Συγχρόνως, τα παραρτήματα των FiIm Offices σε διάφορες περιοχές της χώρας δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την εξυπηρέτηση των απαιτητικών αυτών παραγωγών.

***
Κατέβαζαν τις μάσκες για να προσκυνήσουν

Αυτό που συνέβη το πρωί της Δευτέρας στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των πιστών, προβλημάτισε τους ειδικούς: Δεκάδες ήταν οι πιστοί που είχαν σπεύσει προκειμένου να παρακολουθήσουν την αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Αν και όποιος έμπαινε μέσα στην εκκλησία έπρεπε να φορούσε μάσκα και ενώ αστυνομικοί μοίραζαν μάσκες στην είσοδο σε όσους δεν είχαν, αρκετοί είναι αυτοί που για να προσκυνήσουν τις εικόνες έξω από τον Ναό τις κατέβαζαν. Την ώρα που αν και Δευτέρα τα νέα κρούσματα άγγιξαν τις 4.000 (3.937 για την ακρίβεια), με 54 θανάτους και 354 διασωληνωμένους.

***
Στα 35.000 πόδια, με 6 G’s με ένα Rafale

Εκείνη την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021, δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν να πετούν στον γαλλικό ουρανό με δύο Rafale. Ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Παρίσι Σμήναρχος (Ι) Μιχάλης Πεταλάς. Σας έχω λεπτομέρειες από την πτήση αυτή η οποία να σημειώσω πρώτη φορά οι Γάλλοι πραγματοποίησαν σε ξένο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Έτσι ο Αρχηγός και ο Σμήναρχος μετέβησαν με στρατιωτική πτήση στην Αεροπορική βάση Saint Dizier, όπου ενημερώθηκαν για την αποστολή και τις δραστηριότητες της Βάσης. Εν συνεχεία βρέθηκαν στον αέρα, σε ύψος 35.000 ποδών με τους έμπειρους Γάλλους πιλότους να κάνουν τα πάντα. Από επικίνδυνους ελιγμούς έως εικονικές προσβολές στόχων, ενώ λειτούργησαν στην εντέλεια τα προηγμένα ραντάρ των αεροσκαφών. Σε κάποια στιγμή ο Γάλλος πιλότος δίνει το πηδάλιο στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος το πέταξε για 7 λεπτά. Όπως έλεγε, στην πραγματικότητα το αεροσκάφος πετά μόνον του, ακούς μέσα στο πιλοτήριο μια γυναικεία φωνή (βγαλμένη από κομπιούτερ- όμοια με αυτή που δίνουν οδηγίες στα GPS) που σου λέει τι να κάνεις ή τι έκανες. Έτσι το Rafale έδειξε τις ικανότητές του με τον Αρχηγό στις μανούβρες να πιάνει τα 6 G’s.Κατά την επιστροφή του στο Παρίσι, και κατ’ εντολή του ομολόγου του Στρατηγού Thierry BURKHARD, το στρατιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ( ένα ελικοφόρο δικινητήριο μεταγωγικό) συνοδεύτηκε τιμητικά από μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Αρχηγός πήρε το κινητό του και τράβηξε μια φωτογραφία του Rafale που πετούσε φτερό με φτερό με το αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Παρίσι.