*Γράφει ο Λάμπρος Καραγεώργος

Στις «πράσινες» επενδύσεις στους κλάδους της ναυτιλίας και της ενέργειας που είναι το μέλλον εστίασε ο ιδρυτής της Capital Product Partners (CPLP) Βαγγέλης Μαρινάκης σε δηλώσεις του με αφορμή τη χθεσινή πρεμιέρα του ναυτιλιακού ομολόγου της CPLP ύψους 150 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημείωσε ρεκόρ υπερκάλυψης.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΧΑ ειδική εκδήλωση υποδοχής του νέου ομολόγου με την παρουσία της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της διοίκησης της CPLP αλλά και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδρυτή και προέδρου της Capital Maritime & Trading, βασικού μετόχου της CPLP.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαρινάκης εστίασε στην πολύ καλή πορεία της CPLP και στις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου και του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, αλλά και στο μέλλον του ναυτιλιακού κλάδου που συνδέεται άρρηκτα με τις «πράσινες» επενδύσεις σε καύσιμα και τεχνολογίες.

Με παράδοση…

Ειδικότερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφερόμενος στη CPLP σημείωσε ότι «έχουμε μια παράδοση στις χρηματαγορές, ξεκινήσαμε από τη Νέα Υόρκη στον Nasdaq το 2007, από όπου έχουμε πληρώσει πάνω από 800 εκατ. δολάρια σε μερίσματα στους επενδυτές μας. Εχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία πολύ μεγάλες κρίσεις πάντα με σεβασμό στον επενδυτή, έχουμε πολύ καλή φήμη και έχουμε αντεπεξέλθει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, καταφέρνοντας όχι μόνο να τις αντιμετωπίσουμε, αλλά και να βγούμε νικητές. Μεγαλώσαμε κιόλας μέσα από τις κρίσεις»!

Αναφερόμενος στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης σημείωσε ότι «στην Ελλάδα κάτι σωστό συμβαίνει, υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και οι ξένοι έρχονται και επενδύουν στη χώρα, και γι’ αυτό θα πρέπει και το ελληνικό Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά για τα ομόλογα, γιατί ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να μπορεί να αισθάνεται σιγουριά και να προστατευθεί, χρειάζεται λοιπόν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ποιες εταιρείες μπαίνουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο».

Είπε δε χαρακτηριστικά πως είναι «μεγάλη τύχη που ξεκινήσαμε κι εμείς αλλά και η Costamare, μια πολύ σοβαρή εταιρεία με πολύ καλή φήμη» και πρόσθεσε: «Να συνεχίσει έτσι το ΧΑΑ να προσελκύει εταιρείες καλές και σοβαρές, με πολύ καλή φήμη».

Η κλιματική αλλαγή

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στον ρόλο της ναυτιλίας. «Οι πράσινες επενδύσεις είναι το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είδαμε με τις πυρκαγιές του καλοκαιρού ότι οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει και το έργο της προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να επενδύουμε στην πράσινη ενέργεια γιατί είναι το μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας». Αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο της ναυτιλίας, επισήμανε ότι «ο κλάδος μεταφέρει εκατομμύρια τόνους αγαθών και για το περιβάλλον, η ναυτιλία είναι ένας πολύ πιο καθαρός τρόπος μεταφοράς, συγκρινόμενος με άλλους. Υπάρχουν και στοιχεία που το πιστοποιούν».

Με σχέδιο ανάπτυξης

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners Γεράσιμος Καλογηράτος τόνισε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την υπερκάλυψη του ομολόγου της CPLP και την εισαγωγή μας στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ευχαριστούμε το ελληνικό επενδυτικό κοινό για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. H CPLP έχει ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης που εστιάζει στις επενδύσεις σε σύγχρονα πλοία με καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές συμβάλλοντας στην πράσινη ανάπτυξη».

Λίγο πριν από τις δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη είχε προηγηθεί η εκδήλωση υποδοχής του ομολόγου, στη διάρκεια της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP Γεράσιμος Καλογηράτος και ο Μιλτιάδης Μαρινάκης της Capital Ship Management, χτύπησαν το κουδούνι έναρξης της συνεδρίασης.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης σημείωσε ότι «είναι τιμή μας να εισάγουμε το ομόλογο της CPLP στο ΧΑ», επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλη χαρά να έχουμε μια από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο στο Χρηματιστήριο Αθηνών». Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου τόνισε πως το Χρηματιστήριο χρειάζεται εταιρείες με αξιοπιστία, υπογραμμίζοντας ότι το ομόλογο της CPLP έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.