Η Ρωσία συμφώνησε να αναστείλει έως τις 31 Δεκεμβρίου το νόμο, ο οποίος υποχρεώνει τους Γάλλους παρασκευαστές σαμπάνιας να αναγράφουν στην ετικέτα των φιαλών ότι πρόκειται για αφρώδη οίνο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

«Μετά από πολλές συζητήσεις, η Ρωσία αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου περί οίνου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε τους εξαγωγείς μας μακροπρόθεσμα», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ριστέρ.

Ο νόμος απαιτούσε από τους ξένους παραγωγούς σαμπάνιας να περιγράφουν το προϊόν τους ως αφρώδες οίνος, με κυριλλικούς χαρακτήρες στο πίσω μέρος της φιάλης, και όχι στο μπροστινό μέρος. Οι Ρώσοι παραγωγοί θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μόνο τον όρο «σαμπάνσκογιε». Ο όρος «σαμπάνια» αποτελεί ονομασία προελεύσεως τον οποίο υπερασπίζεται με πάθος η Γαλλία υπενθυμίζοντας ότι η σαμπάνια πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένη περιοχή της Καμπανίας για να έχει το δικαίωμα να ονομάζεται «σαμπάνια».

Ο νόμος είχε εξοργίσει τους Γάλλους παραγωγούς σαμπάνιας, ενώ η γαλλική κυβέρνηση είχε απειλήσει ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο όμιλος της βιομηχανίας σαμπάνιας CIVC είχε ζητήσει από τους παραγωγούς του να μποϊκοτάρουν τη Ρωσία μετά την έγκριση του νόμου τον Ιούλιο, αλλά οι παραγωγοί δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εξαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ