Η 5η Δεκεμβρίου πλησιάζει, οριστικοποιήθηκαν οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, που έπρεπε καθένας να συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές από μέλη και φίλους: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Χρηστίδης – ο Βασίλης Κεγκέρογλου υποκλίθηκε όταν άκουσε ότι θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου υποψήφιος και αποσύρθηκε στα παρασκήνια.

l Στενοχωρήθηκα: στριμωγμένος σε λευκή γωνία, ανάμεσα σε πόρτα ντουλάπας που ίσως μέσα της κρύβει σκελετούς και σε μαυρόασπρο θλιμμένο πίνακα του Γιάννη Μόραλη – είπαν -, με φιγούρα που ή σηκώνεται ή ετοιμάζεται να ξανακαθίσει σε καρέκλα, και με όψη ανάλογη αυτού του πένθιμου σκηνικού, ο Γιώργος Παπανδρέου διάβασε σειρά από πασίγνωστα συνθήματα ανακοινώνοντας μέσω της ευγενώς προσφερθείσης ΕΡΤ την υποψηφιότητά του.

Τίποτα από το μεγαλείο της επιστροφής του γενναίου πρίγκιπα που γυρίζει από τις σταυροφορίες και θέλει πίσω το καταπατημένο από αγνώμονες και ασεβείς πριγκιπάτο του – μόνο η θλίψη τού «δώστε κάτι». Πώς να δώσεις όμως όταν το βλέμμα του ομιλητή, καρφωμένο στο ωτο-κιού, αποφεύγει το δικό σου, και δεν σου λέει καλησπέρα όταν ξεκινά ούτε σε αποχαιρετά όταν τελειώνει; Πρόχειρο και φτωχό θέαμα.

l Χάρηκα όμως μόλις διάβασα ότι οι έξι υποψήφιοι συγκέντρωσαν 83.000 υπογραφές, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή με το υπέροχο όνομα ΕΔΕΚΑΠ ή κάπως έτσι – για λίγο μόνο: 20.000 δήλωσε ότι συγκέντρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλες τόσες ο Γιώργος Παπανδρέου, οι άλλοι τέσσερις μεταξύ 5.000 και 7.500 – στις 83.000 δεν φθάνουμε με τίποτα.

 

Επικίνδυνες και ακίνδυνες εκπλήξεις

l Ελπίζω όταν θα καταμετρά ψήφους το μεγαλοπρεπές ΕΔΕΚΑΠ να μην κάνει λάθη – και να μη γελοιοποιείται ανακοινώνοντας υπερμεγέθεις αριθμούς για να εκπλήξει φίλους και αντιπάλους, υποσκάπτοντας τη φερεγγυότητα του προέδρου που θα εκλεγεί, όποιος και αν είναι.

l Υπάρχουν και χειρότερα βέβαια: ο Θάνος Πλεύρης που με χαρακτηριστική μεγαλοψυχία είχε δηλώσει, πριν γίνει υπουργός Υγείας, ότι κάθε υποψήφιος μετανάστης πρέπει να ξέρει πως «όταν είσαι εδώ, δεν θα έχεις κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο», προχθές μας εξέπληξε μέσω ΑΠΕ λέγοντας «ήταν μια λανθασμένη δήλωση, που δεν με εξέφραζε ούτε τη στιγμή που την έκανα».

Μακάρι να είναι έτσι – έχω όμως τον φόβο, αν χάσει το πόστο του και ερωτηθεί για τη τωρινή του δήλωση, μήπως τον ακούσουμε έκπληκτοι να απαντά «ήταν μια λανθασμένη δήλωση, που δεν με εξέφραζε ούτε τη στιγμή που την έκανα».

l Μου φαίνεται, ημερολόγιό μου, πως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υποψήφιος επειδή φοβάται τις παραδόσεις που ο ίδιος δημιούργησε – εννοώ τη διαγραφή του Κώστα Σημίτη και τη μη περίληψή του στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ το 2009. Τον μιμήθηκε η Φώφη Γεννηματά, στερώντας από τον Βαγγέλη Βενιζέλο εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ – γιατί να μην έκανε το ίδιο κατά του Γιώργου Παπανδρέου ο όποιος πρόεδρος εκλεγόταν; Ετρεξε να προλάβει.

l Η τουρκική λίρα τραβάει την κατηφόρα: με ένα δολάριο αγοράζεις πια 9,5 λίρες και όπως φαίνεται την επόμενη εβδομάδα θα σπάσει και το συμβολικό όριο του να γίνει το 1/10 του δολαρίου, ενώ πλέον είναι κάτω από το 1/11 του ευρώ.

Φοβάμαι πως η υπέρβαση του συμβολικού ορίου 1/10 θα έχει πραγματικές επιπτώσεις, ημερολόγιό μου. Κάτι θα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορεί να αφήσει την κατάσταση να επιδεινώνεται, να μαραίνεται συνεχώς η εξουσία του. Δεν ξέρω αν θα βγάλει λαγό από το καπέλο του ή τανκς στους δρόμους – της Συρίας; του Κουρδιστάν; της Πόλης ή της Αγκυρας; – ή αεροπλάνα και καράβια στις θάλασσες.

l Ισως έχουμε κακές εκπλήξεις εκεί – εδώ, το ότι ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ δηλώνει πως «εκπλήσσεται» που ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την ελληνοαμερικανική συμφωνία διότι όταν κυβερνούσε τα ίδια πάνω-κάτω συζητούσαν δεν εκπλήσσει: είναι γνωστή και η διπλωματική αβρότητα του ανδρός και η μη ανάμειξή του στα εσωτερικά μας.

Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι η κυβέρνηση εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις αποκαλύψεις ξένου πρεσβευτή για διακρατικές διαπραγματεύσεις και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπλήσσεται από τις δηλώσεις του πρεσβευτή αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τις «μεταφράζει λάθος».

Ο δρόμος προς την Μπανανία είναι στρωμένος με καλές και κακές μεταφράσεις.

l Οσο για τον νέο πρεσβευτή που περιμένουμε, τον Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Τζέιμς Τσούνη, φαίνεται τύπος πολύ λαρζ που θα βρει εύκολα έλληνες πολιτικούς να τακιμιάσει και, αφού δεν είναι διπλωμάτης καριέρας, γιατί να μην κάνει και κόμμα να πολιτευθεί; Ενας ακόμη σωτήρας δεν πρόκειται ούτε να μας εκπλήξει ούτε να μας βλάψει.

15.500 χιλιάδες νεκροί

Βεβαίως, όταν έχει τον Παύλο Πολάκη στις τάξεις του, οι δηλώσεις του Φρέντι Πάιατ θα ενοχλήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ; «Θα πρέπει να ντρέπεσαι Σωτήρη Τσιόδρα για αυτά που είπες» έγραψε στο Facebook ο κάποτε υπουργός Υγείας και τον κατηγόρησε ότι «βγήκε να κρατήσει φανάρι στον Μητσοτάκη, καθώς ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΥΘΥΝΗ, για τους 15.500 χιλιάδες νεκρούς». 15.500 χιλιάδες νεκροί μάς κάνουν 15.500.000, 5.000.000 παραπάνω από τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Η αριθμητική του Paranthropus Politicus Sfakianensis είναι του ιδίου επιπέδου με τη γεωμετρία της «στροφής 360 μοιρών» του Αλέξη Τσίπρα – εκτός και αν πρόκειται για lapsus calami και το ερμηνεύσουμε κατά Φρόιντ: ότι αποκαλύπτει ασυνείδητη επιθυμία. Ας οργανώσουν συνέδριο οι μαθηματικοί, ψυχίατροι και ψυχαναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος.

Την επόμενη εβδομάδα θα έχει η Θεσσαλονίκη την τιμητική της με τελετές στρατιωτικές και θρησκευτικές – ας ελπίσουμε όχι με τις περυσινές συνέπειες, καίτοι θα άξιζε, μου φαίνεται, να γίνει προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι απωθημένες επιθυμίες του Παύλου Πολάκη -κατά Φρόιντ, εγώ είμαι σίγουρος ότι το ασυνείδητό του είναι άσπιλο σαν κρίνος και ο Παύλος Πολάκης αγαπά τον Σωτήρη Τσιόδρα ως εαυτόν.

Ελπίζω να ήταν αποτελεσματική η τηλεοπτική παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα που ανέδειξε τα ουσιαστικά και βασικά: τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 90% για τους εμβολιασμένους, ο εμβολιασμός έχει σώσει ως τώρα 8.500 ζωές.

Φοβάμαι όμως μήπως η επανεμφάνισή του είναι κάπως σαν του Γιώργου Παπανδρέου: χωρίς την παλιά αίγλη, καθυστερημένη και αναποτελεσματική. Μακάρι να έχω λάθος.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Εκτάκτως φέτος, Διόδωρε, η καθιερωμένη παρέλαση τμημάτων και αρμάτων σημαιοφόρων θα κορυφωθεί με επέλαση κρουσμάτων ιοφόρων. Ζήτω! (που καήκαμε).
ΣΤΑΥΡΟΣ, Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ

«Τα παιδία παίζει». Ευχαριστούμε τον ΓΑΠ, γιατί με τη στάση του μας πάει πίσω στα γυμνασιακά μας χρόνια.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΛΙΑΠΗΣ, @gmail.com

Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι 5-6 υποψήφιοι αρχηγοί είναι ότι όλοι εμείς οι παλαιοπασόκοι, παλαιοανδρεϊκοί, ακόμα και οι παλαιοτσοβολικοί, μόνο το Κέντρο ξέρουμε πλέον. Τα περί Κεντροαριστεράς, Κεντροδεξιάς, ΠαΣοΚ ή ΚΙΝΑΛ είναι σε κουβέντα να βρισκόμαστε…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, 7ος ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

«Διεμερίσαντο» του Ανδρέα την κληρονομιά: ο Γιώργος με το ΚΙΔΗΣΟ, η Φώφη μας με το ΚΙΝΑΛ, ο Λοβέρδος με τη ΡΙΚΚΣΥ – ακόμα και «ο Γιάννης με ένα ν» γιορτάζει την αλλαγή του 1981!!! Κι εμείς, ως γνήσια του Αντρέα ορφανά, σε ποιον αντάξιο συνεχιστή θα ψάλουμε το «ωσαννά»;
ΜΙΧ. ΜΑΡΤΙΑΛΗΣ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Η κατάσταση της υγείας της κυρίας Γεννηματά δεν αφήνει περιθώρια χαράς στο ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό το μετέτρεψαν σε παιδική χαρά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Ο «Μπάλλος» μάς πάτησε τον συλλογικό μας κάλο και φάνηκε όλο μας το κάλλος: ανοργανωσιά, τσαπατσουλιά, σεισάχθεια ευθυνών… Τα ιδιωτικά κάλλη μας (φιγούρες) θα εκδηλωθούν όταν ενσκήψει κάνας Τσάμικος.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Δεν ξέρω αν το λένε για πλάκα, αλλά πάντως κυκλοφορεί: Ο πολλάκις ευφάνταστος Πολάκης πήγε να ανεβάσει καταγγελία κατά της ΝΔ για ευθύνες για το ποσοστό των ανεμβολίαστων και τον προλάβανε την τελευταία στιγμή: Μη! Δεν μας παίρνει από σένα!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Με εκνευρίζει ιδιαιτέρως, φίλτατε Διόδωρε, ο αυτοπροσδιορισμός ορισμένων πολιτικών ως προοδευτικών. Εκτός της προσωπικής τους αυταπάτης, πείθουν αρκετούς αδαείς ή φανατικούς περί δήθεν ανιδιοτέλειας ή ιδιαίτερης πολιτικής ικανότητας…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Κατεβαίνει! Το πόσο χαμηλά, είναι στο χέρι των ψηφοφόρων…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ