Μοιάζει με… φαινόμενο. Και σίγουρα με ένα πρόβλημα που δεν έχει βρεθεί λύση ακόμα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο και εκείνο το 3-2 επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι κρατάει η ίδια ιστορία. Εκείνη η εκτός έδρας νίκη ήταν η τελευταία που σημείωσε ο Παναθηναϊκός. Από τότε; Σε όποια έδρα κι αν πηγαίνει δεν έχει καταφέρει να φύγει χαμογελαστός.

Τη δε φετινή σεζόν; Έχει φύγει τέσσερις φορές από τη Λεωφόρο. Με απολογισμό 0-1-3. Έχει φύγει τρεις φορές από την Αθήνα. Με απολογισμό τρεις ήττες. Σε Γιάννενα, Βικελίδης και σήμερα στην Τρίπολη. Ανεξήγητο; Όχι. Ο Παναθηναϊκός μεταμορφώνεται από τα εντός στα εκτός έδρας. Μπαίνει με το μαχαίρι στα δόντια στο «σπίτι» του. Και αλλάζει 100% όταν παίζει μακριά από αυτό.

Κι όμως αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια του. Βρήκε το πρώτο του γκολ. Και όχι μόνο το βρήκε, αλλά το έκανε πρώτος και σε ένα σημείο κρίσιμο. Ακριβώς με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, όταν ο Ρούμπεν Πέρεθ με υπέροχη κάθετη πάσα βρήκε τον – σέντερ φορ ξανά – Παλάσιος στο ανοιχτό γήπεδο, ο Αργεντινός «σέρβιρε» στον Καρλίτος και ο Ισπανός σε κενή εστία σημείωσε το 8ο γκολ του στο πρωτάθλημα.

Ένα γκολ στο οποίο οι πράσινοι θα μπορούσαν να «χτίσουν», να επενδύσουν, να το πάρουν μαζί του στα αποδυτήρια. Κι όμως, μέχρι να πάνε σε αυτά ήταν ήδη πίσω στο σκορ. Με τον Αστέρα να βγάζει αντίδραση και να σημειώνει δύο γκολ, φέρνοντας τούμπα όλο το παιχνίδι. Και αποδεικνύοντας πως έχει βρει το… κουμπί του Παναθηναϊκού: για έκτο σερί παιχνίδι ο Αστέρας μένει αήττητος απέναντι στους πράσινους. Με δύο νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Και με τελευταία ήττα τον Δεκέμβριο του 2019.

Πως ήρθε η ανατροπή; Μόλις τρία λεπτά μετά το γκολ του Καρλίτος ο Πούγγουρας πήγε να διώξει την μπάλα, ο Μπαράλες που ερχόταν τη βρήκε πρώτος και ο Φωτιάς είδε επαφή και πέναλτι. Αμφισβητούμενο, αφού από τα ριπλέι δεν φάνηκε ξεκάθαρα αν ο Πούγγουρας έχει βρει τον Αργεντινό επιθετικό. Από το VAR έδειξαν σιγουριά και δεν κάλεσαν τον Φωτιά να δει την παράβαση, ο Μπαράλες εκτέλεσε εύστοχα και το ματς ήρθε και πάλι στα ίσια.

Ο Αστέρας κέρδισε ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, ανέβασε τον ρυθμό του, θέλησε να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό που έμοιαζε σοκαρισμένος από τη γρήγορη ισοφάριση. Και το κατάφερε ένα λεπτό πριν τελειώσει το ημίχρονο. Ο Σίτο πέρασε δύο παίκτες από αριστερά, σέντραρε παράλληλα, η άμυνα των φιλοξενούμενων αδράνησε και είδε τον Σόνι μόνο του στο δεύτερο δοκάρι να φέρνει τον Αστέρα μπροστά με 2-1.

Ο Γιοβάνοβιτς άλλαξε πράγματα με την έναρξη του β’ μέρους. Έβαλε τον Ιωαννίδη μαζί με τον Καρλίτος στην κορυφή, πέρασε τον Κώτσιρα δεξιό μπακ και τον Σάντσες στα αριστερά, πήρε από την κορυφή της επίθεσης τον Παλάσιος και τον έβαλε αριστερά. Σε ένα 4-4-2, θέλοντας να φέρει περισσότερο κόσμο στην περιοχή του Τσιφτσή, να ανεβάσει τις γραμμές του και να γίνει πιο πιεστική η ομάδα του. Το κατάφερε, αφού ο Παναθηναϊκός σε όλο το δεύτερο ημίχρονο είχε την μπάλα στην κατοχή του.

Δεν ήταν όμως όσο δημιουργικός χρειαζόταν για να βρει το γκολ της ισοφάρισης. Είχε μεν οχτώ τελικές, πλην όμως καμία απ’ αυτές δεν ήταν κλασική ευκαιρία. Είχε την μπάλα, προσπαθούσε να μπει με προϋποθέσεις στην περιοχή, αλλά η μαζική άμυνα του Αστέρα δεν του επέτρεψε να φτάσει ουσιαστικά κοντά στην ισοφάριση σε κανένα σημείο του αγώνα.

Το 2-1 δεν άλλαξε, ο Αστέρας σημείωσε δεύτερη σερί νίκη στο πρωτάθλημα μετά από εκείνη στη Ριζούπολη και ο Παναθηναϊκός είδε το αρνητικό εκτός έδρας σερί του να συνεχίζεται.