Οι τελευταίες συμμαχίες της Ελλάδας έδειξαν στην Αγκυρα αυτό που φοβόταν. Οτι δηλαδή οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης συνασπίζονται κατά της Τουρκίας. Βλέπει πλέον απέναντί της ΗΠΑ, Γαλλία και σε λίγο καιρό ίσως και Γερμανία.

Να δεχτεί την ήττα

Με όλη αυτήν την απομόνωση, στην Τουρκία έχουν αρχίσει πλέον και μιλούν για κλίμα «Συνθήκης Σεβρών». Δηλαδή, για το κλίμα που επικρατούσε και πριν έναν αιώνα, όταν «επιβλήθηκε» στην Τουρκία να συνθηκολογήσει και να περιοριστεί σε λίγα εδάφη, κατά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρα να δεχτεί την ήττα.

Αν ήταν να περιγράψουμε αυτήν τη στιγμή το πώς αισθάνεται η Αγκυρα, η λέξη είναι «φυλακισμένη».

Η Τουρκία αισθάνεται να της λένε πως «δεν έχεις άλλες εναλλακτικές. Ή έλα και ακολούθα μας ή φύγε, μείνε στην άκρη».

Θεωρεί ότι όλοι – οι έξω και πάλι – θέλουν να τη «φυλακίσουν» στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Αυτό το κλίμα παρουσίασε κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ισχυρίστηκε ότι όλα τα διεθνή ΜΜΕ είναι εναντίον του και διαστρεβλώνουν την εικόνα της Τουρκίας.

«Δεν λαμβάνει κανείς υπόψη και δεν μεταδίδει κανείς τη δική μας άποψη», παραπονέθηκε.

Τώρα είναι αργά…

Κι αυτό το κλίμα του «αποκλεισμού» περιγράφει κι ο τουρκικός Τύπος όταν βγάζει… μένος κατά Ελλάδας και Δύσης ή όταν «βλέπει» ενεργοποίηση του «ισχυρού» ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

Αυτή η κατάσταση «συμπίεσης» από παντού κάνει την Αγκυρα, άλλοτε να λειτουργεί σπασμωδικά, με προειδοποιήσεις π.χ. για απάντηση στην Κύπρο αν ξεκινήσει γεωτρήσεις τον Νοέμβριο, κι άλλοτε να προσκαλεί συνεχώς σε διάλογο.

Αλλά, όπως σχολιάζει κι η τουρκική αντιπολίτευση, τώρα είναι αργά να αποδεχτούν κάποιοι την πρόσκληση…

Η… σκληρή ρητορική

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει, μετά από σκληρή ρητορική κατά των συνομιλητών του στη διεθνή αρένα, διαπραγματεύσεις και διπλωματία, όπως για παράδειγμα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση, κατηγορεί την άλλη πλευρά πως είναι – τώρα – αδιάλλακτη κι αρνητική κατά της Τουρκίας, έως και «επιθετική»…

Κι επειδή μέχρι στιγμής καμία από τις τακτικές δεν φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα, ο κ. Ερντογάν νιώθει σαν «αγρίμι στο κλουβί» αυτήν την περίοδο.

Πηγή: Αρθρο της Μαρίας Ζαχαράκη στο sigmalive